latinica  ћирилица
15/02/2017 |  11:52 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Samardžić: Procenat izlječenja 80 odsto

Šef Odjeljenja hematoonkologije na UKC Republike Srpske Јelica Predojević Samardžić rekla je da je procenat izlječenja djece u ovom odjeljenju sa Centrom za hemofiliju Klinike za dječije bolesti 80 odsto, što je blizu evropskog prosjeka.
Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske - Foto: Screenshot
Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike SrpskeFoto: Screenshot

Samardžićeva je povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti navela da najveći broj mališana bolnicu napusti izliječen ili sa zadovoljavajućim zdravstvenim stanjem.

- Dječiji kancer je, srećom, rijetka bolest, ali se o njoj malo zna. Čini jedan odsto ukupne onkologije i ono što je tipično jeste da je kancer dječije dobi po svojim tipovima, ponašanju i mnogim segmentima potpuno različit od kancera odraslih. Postoji nekoliko tipova tumora karakterističnih za dječije doba, a najčešći je akutna limfoblasna leukemija - istakla je Samardžićeva.

Ona je navela da broj novooboljelih mališana od malignih oboljenja varira iz godine u godinu, te da iznosi između 20 i 40 slučajeva godišnje.

- Ne raspolažemo preciznim informacijama koliko godišnje imamo novooboljele djece u Srpskoj jer se jedan dio pacijenata bez naše konsultacije upućuje direktno u inostranstvo. Trenutno se u Klinici od malignih bolesti liječi 28 djece - kaže Samardžićeva.

Ona je naglasila da se, nažalost, u Klinici ne primjećuje da dolazi do smanjenja broja novooboljele djece od malignih bolesti na godišnjem nivou, te da obolijevaju mališani svih životnih uzrasta, od jednog mjeseca do 18 godina života.

Samardžićeva je rekla da dječija onkologija posljednjih godina bilježi velike uspjehe u liječenju maligniteta, pri čemu je najvažnije uspostaviti tačnu dijagnozu.

- Koristeći savremene metode, UKC Srpske je u prethodnom periodu postigao značajan napredak u dijagnostici. Cilj svih nas koji su uključeni u ovaj posao, jeste da se postavi tačna dijagnoza, tačno odredi stadijum bolesti i procijeni stepen rizika jer samo na početku bolesti imate priliku da postavite tačnu dijagnozu. Kada imate dobru dijagnostiku, možete puno toga dobrog da uradite - pojasnila je Samardžićeva.

Ona je dodala da se na Klinici u liječenju djece oboljele od malignih oboljenja pristupa multidisciplinarno i ide u korak sa najnovijim dostignućima medicine.

- Liječenje većine malignih oboljenja se u potpunosti može obaviti u Klinici za dječije bolesti, izuzev u slučaju transplantacije koštane srži ili organa, kao i teških, komplikovanih operativnih zahvata, zavisno od vrste oboljenja. Ulažemo stalne napore da oboljeloj djeci pružimo najbolje moguće uslove liječenja i dijagnostike, tretmana, njege i praćenja nakon liječenja - poručila je Samardžićeva.

Smatra da je za još uspješnije liječenje djece od malignih bolesti potrebno raditi na poboljšanju uslova liječenja, na programima psihološke podrške za djecu i roditelje, palijativnoj njezi, kao i na praćenju izliječene djece.

- To je neophodno zbog evaluacije uspješnosti terapije i poboljšanja kvaliteta života mališana - ocijenila je Samardžićeva.