latinica  ћирилица
14/02/2017 |  08:43 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

U Sibiru zabilježen nevjerovatan trenutak (VIDEO)

Snimak rike snježnog leoparda potpuno je zbunio naučnike koji su rekli da "nisu imali pojma da to može".
Snježni leopard - Foto: Screenshot/YouTube
Snježni leopardFoto: Screenshot/YouTube

Snježni leopardi spadaju u najugroženije vrste divljih mačaka i, iako nastanjuju područja od Avganistana i Indije do Nepala i Kine, Pakistan, Rusiju i Mongoliju, smatra se da ih je u divljini ostalo tek nekoliko hiljada. Samim tim je snimak snježnog leoparda u Burjatskoj, jugoistočnom dijelu Sibira, izuzetno vrijedan.

Ali naučnike je zapravo iznenadila rika ovog leoparda. Smatralo se da zbog nešto drugačijeg razvoja glasnica ne mogu glasno rikati i da se gotovo nikad ne čuju.

Međutim, snježni leopard na snimku bio je odlučan da dozove ženku, piše Sajberijan tajms.

Vodeći ruski stručnjaci za divlje životinje ostali su zatečeni kad su preslušali snimak.

- Mnogi još vjeruju da ove velike, tajnovite mačke ne riču zbog fizionomije grla koja se razlikuje od lavlje, tigrove i drugih leoparda. Ovaj snimak dokazuje da nisu u pravu. Na njemu možete vidjeti velikog mužjaka kako doziva ženku u vrijeme parenja - rekao je Dmitrij Medvedev, predsjednik organizacije za zaštitu snježnih leoparda u Irkutsku.

Snježni leopardi su na ivici izumiranja zbog krivolova. Njihovo je krzno, nažalost, naročito cijenjeno, a na nekim područjima ubijaju ih jer zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa i plijena, dolaze suviše blizu naselja u potrazi za hranom.

Izvor: Sputnjik