latinica  ћирилица
09/02/2017 |  15:50 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Lopare: Protest bivših radnika "Termala" (VIDEO)

Fabrika radijatora "Termal" iz Lopara 10 godina nakon pokretanja stečajnog postupka, dobila je novog vlasnika, potvrdio je stečajni upravnik Mladen Košutić.
Lopare: Protest bivših  radnika Termala - Foto: RTRS
Lopare: Protest bivših radnika TermalaFoto: RTRS

Međutim, potraživanja oko 70 bivših radnika nastala prije pokretanja stečaja po osnovu neisplaćenih plata i naknada , nikada nisu izmirena iz stečajne mase.

Bivši radnici "Termala" u Loparama zbog toga su danas protestovali na ulazu u fabrički krug. Radnici kažu kako imaju saznanja da cijena po kojoj je fabrika prodata nije dovoljna da se namire njihova potraživanja. 

Stečajni upravnik ističe da je to jedina ozbiljna ponuda koja obećava vraćanje u život zamrlih postrojenja i nove investicije.

U lokalnoj upravi kažu da bi pokretanje proizvodnje u "Termalu" donijelo višestruku korist ovoj nerazvijenoj podmajevičkoj opštini i da će podržati pokretanje proizvodnje nekada jedine fabrike radijatora u BiH.

Neuspjela privatizacije loparskog "Termala" dovela je ovo preduzeće u milionske dugove zbog kojih je 2006. godine pokrenut stečaj. Među povjeriocima su i 73 radnika kojima je priznato potraživanje u iznosu od 600.000 maraka. 10 godina su se nadali da će im bar dio duga biti isplaćen.

"Nećemo se predavati mi radnici, odnosno demobilisani borci, ako ne budemo naplaćeni, ovdje niko neće uži u fabriku da radi", istakao je nekadašnji radnik "Termala", Pero Lazić.

Razlog za protest je što su, kažu,nezvanično saznali da je preduzeće nedavno prodato i to po cijeni iz koje se ne mogu namiriti njihova potraživanja, nakon podmirenja prioritenih dugovanja prema Poreskoj upravi i bankama. Stečajni upravnik Termala potvrdio nam je da je Odbor povjerilaca dao saglasnost za ponudu strateškog partnera, kojom je fabrika prodata za 650.000 maraka.

"Ugovor je potpisan, ja sam njih obavijestio da je prihvaćena njihova ponuda. Detalji ugovora se rade kod notara da se prevede vlasništvo nad nekretninama", rekao je stečajni upravnik Mladen Košutić.

U lokalnoj upravi ističu da je pokretanje fabrike radijatora nakon više od 10 godina, dobra vijest za Lopare.

"Ono što bi sigurno čekalo "Termal" jeste prodaja u staro gvožđe da se ovo nije dogodilo, da se zaposle novih 35-40 ljudi , što je , kako sam infromisan obaeveza budućeg vlasnika "Termala" je da zaposli novih 35 - 40 ljudi", istakao je načelnik opštine Lopare, Rado Savić.

To što ni stečajni upravnik, ni novi kupac nisu odgovorni za nagomilana dugovanja nekadašnjih vlasnika Termala, radnici kažu da im ne znači ništa,a kako stvari stoje to je im je jedino i ostalo – ništa.