latinica  ћирилица
02/02/2017 |  21:31 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Zašto je bolje spavati na lijevoj strani tijela?

Јeste li ikada razmišljali o tome da strana tijela na kojoj spavate ima određen uticaj na vaše zdravlje? Upravo tako. Ako se može vjerovati nekim studijama, najbolji položaj za zdravlje je na lijevom boku.

Ovo je šest razloga zašto je dobro spavati na lijevoj strani tijela:

1. Poboljšava funkciju limfnog sistema

Limfni sistem igra ključnu ulogu u našem tijelu jer uklanja otpad i toksine. Stručnjaci kažu da se najveća žlijezda limfnog sistema nalazi upravo na lijevoj strani tijela, a kada spavate na toj strani, otpad se iz tijela izbacuje efikasnije.Takođe, limfni sistem je zadužen i za transport masnoća, proteina i drugih važnih materija za naš organizam, a ležanje na lijevoj strani tijela omogućava ovim hranjivim materijama da brže dođu do ćelija.

2. Slezina bolje radi svoj posao

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i nalazi se na lijevoj strani tela. Kada spavate na lijevom boku, vaša slezina radi efikasnije Glavni razlog za to je gravitacija, koja podstiče protok krvi u slezini i tako omogućava da brže filtrira nečistoće.

3. To podstiče pravilnu eliminaciju otpadnih materija

Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tela pa, kao i kod slezine, gravitacija pomaže u njihovom radu. Pa tako spavanje na lijevoj strani tijela olakšava transport otpada iz tankog u debelo crijevo. Na taj način sve što treba da izađe iz organizma kroz debelo crijevo, izaći će brže.

4. Može da umanji intenzitet noćne gorušice

Ukoliko imate problema s čestim gorušicama, tada bi bilo dobro da usvojite naviku spavanja na lijevom boku. U tom položaju vaš želudac će biti smješten ispod srčane petlje, prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je da zaustavi vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

5. Pomaže jetri da ne bude preopterećena

Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tijela, kad ležite na desnom boku može da se stvara pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na lijevoj strani, jetra neće biti preopterećena toksinima i drugim štetnim materijama.

6. Dobro je za vaše srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga dalje u tijelo. Upravo zato, spavanje na lijevom boku može da pomogne srcu da radi svoj posao lakše i efikasnije. Kada spavate na lijevoj strani, gravitacija olakšava rad sistema za cirkulaciju, posebno aorti i donjoj šupljoj veni - velikoj veni koja se nalazi na desnoj strani kičme.

Izvor: B92