latinica  ћирилица
02/02/2017 |  19:54 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Zlatni slon usred Afrike! (FOTO)

Slon koji se skroz namazao muljem i dobio zanimljivu oker boju kože, nije mogao da prođe nezapaženo među ostalih 150 slonova na jednoj čistini u Centralnoafričkoj Republici.
Zlatni slon usred Afrike! -
Zlatni slon usred Afrike!

Prosto je šljaštio među sivom "braćom i sestrama".

Neobičan prizor na proplanku DŽanga Bai ovjekovječio je profesor Kristofer Vitijer, koji se u ovoj afričkoj zemlji bavi veterinarskim radom.

Stručnjak iz Graftona u Masačusetsu kaže da su šumski slonovi obavili "baš ljepo kupanje blatom" i da su naišli na parče žuće zemlje.

- Јaka kiša je padala toga dana i sprala je blato sa drugih životinja. Bilo je zabavno gledati ih kako se kupaju u blatu. A ovaj posljednji, "zlatni", se i ponašao nekako ponosno - kaže Vitijer.

Afrički šumski slonovi su non-stop na udaru lovokradica. Naučnici su 2013. procijenili da ih za 10 godina više neće biti ako se tako nastavi.

Profesor ističe da je prava rijetkost vidjeti ih u ovako velikom broju na jednom mjestu. Obično se drže u grupama od po četiri, pet životinja.

- Kažu da je DŽanga Bai zbog toga jedinstveno mjesto u divljini i vrlo često ga porede sa Nacionalnim parkom "Serengeti" - dodaje Vitijer.

Izvor: RTS