latinica  ћирилица
02/02/2017 |  09:18 ⇒ 09:31 | Autor: RTRS

Koju muziku psi vole najviše da slušaju?

Istraživači u Glazgovu bavili su se time kako psi reaguju na muziku i šta najviše vole da slušaju, a ispitivanje je pokazalo da su rege i soft rok žanrovi koji su psima najomiljeniji.
Pas sluša muziku (foto:dogshowpictures.net) -
Pas sluša muziku (foto:dogshowpictures.net)

Ispitivanje je pokazalo da su psi pokazali najveći nivo pozitivnih promjena u ponašanju dok su slušali ova dva žanra u odnosu na sve ostale. Do ovog zaključka su došli tako su im mjerili puls tokom svakog slušanja, a nivo stresa je bio smanjen kada su išle soft rok i rege pjesme.

Јedno dobrotvorno udruženje za zaštitu pasa riješilo je da u svoje prostorije postavi ozvučenje sa kojeg će psi moći da slušaju Boba Marlija i DŽon Bon DŽovija, što je muzika koja ih najviše opušta.

Međutim, profesor Nil Evans koji je predvodio istraživanje, naglašava da ne mora da znači da to predstavlja ukus psa za muziku.

- Sveukupno, reakcije na različite muzičke žanrove bile su pomiješane i vjerovatno psi kao i ljudi imaju negdje svoj ukus - navodi Evans.

Studija je takođe otkrila da psi veoma cijene muziku, bez obzira na žanr, provodeći "značajno više vremena ležeći i uživajući nego u akciji", dok slušaju muziku.

Izvor: Agencije