latinica  ћирилица
31/01/2017 |  15:47 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Zbog zagađenja vazduha obustavlja se nastava u Tuzli

Kantonalni štab civilne zaštite Tuzla preporučio je danas Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona da se obustavi nastava u osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Tuzle, jer je i dalje kvalitet vazduha po zagađajućoj materiji sumpor-dioksida iznad dozvoljenih vrijednosti.
Tuzla (foto: zenicablog.com) -
Tuzla (foto: zenicablog.com)

Kantonalni štab civilne zaštite je na vanrednoj sjednici preporučio Gradskoj upravi Tuzla da iz istih razloga obustavi rad u predškolskim ustanovama, a Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da pooštri kontrolu tehničke ispravnosti vozila sa posebnim akcentom na izduvne gasove, te iz saobraćaja isključi neispravna vozila.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline zaduženo je da nadzire efekte isključenja Bloka 6. Termoelektrane Tuzla, kako bi se na narednoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite analizirale mogućnosti za njegovo ponovno uključenje.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će u narednim časovima donijeti i zvaničnu odluku po kojoj se nastava u osnovnim i srednjim školama na području grada Tuzle sutra, 1. februara, neće izvoditi, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

"Obustavljanje nastave odnosi se samo za 1. februar, a o daljim aktivnostima i eventualnom produžavanju obustavljanja nastave, javnost će biti na vrijeme obaviještena", rekao je ministar Zlatan Muratović.

Vanrednoj sjednici kantonalnog štaba civilne zaštite prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Podaci Sistema za praćenje kvaliteta vazduha sa fiksnih stanica lociranih na području Živinica i Lukavca pokazuju da se stanje u odnosu na juče poboljšalo, odnono da je smanjena koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu, ali je i dalje kvalitet vazduha na području grada Tuzle još iznad dozvoljene vrijednosti.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona juče je, na osnovu podataka dobijenih sa Sistema za praćenje kvaliteta vazduha po zagađujućoj materiji sumpor-dioksida, proglasilo "epizodu uzbune" na području grada Tuzle i opštine Lukavac.

Izvor: SRNA