latinica  ћирилица
28/01/2017 |  17:11 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Bogataši u strahu od smaka svijeta kupuju vile pod zemljom

Ne tako davno su pripreme za kraj društva kakvo poznajemo bile hobi među grupama ljudi na marginama društva, pripadnicima apokaliptičnih kultova, koji su se spremali za neizbježni armagedon.

Međutim, kako ovih dana piše Njujorker sve više bogataša iz Silicijumske doline se ozbiljno boji pobune ugroženih, siromašnih i marginalizovanih.

Američki bogataši se brinu da će ekstremne nejednakosti dovesti do propasti vladavine zakona i smaka svijeta. Zbog toga rade sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali svoje preživljavanje. Prikupljaju zlato i konzervisanu hranu, kupuju zemljišta na udaljenim ostrvima i grade bunkere.

Na primjer, Stiv Hafman, šef Redita, otišao je na lasersku operaciju korekcije vida, zato što je shvatio da je nabavka novih naočara u haotičnom apokaliptičnom svijetu jedna od najtežih stvari. Kako ne bi morao da zavisi od zaliha krhkih sočiva, odlučio se na trajno popravljanje vida.

Skupljanje oružja i strela

Јedan od bivših šefova posrnulog internetskog diva Јahua, Marvin Liao, kupio je mnoštvo oružja i upisao časove streljaštva, kako bi mogao da se odbrani i nakon što bi ostao bez municije.

Bivši zaposleni Fejsbuka, Antonio Garsija Martines nedavno je kupio pet ari zemljišta na jednom ostvru i opremio je sve generatorima struje i hiljadama komada municije.

Јedan od osnivača Linkedina, Rid Hofman, ispričao je da Novi Zeland postaje omiljeno utočište među bogatima u slučaju neke katastrofe. Naime, Novi Zeland je dovoljno udaljen od ostatka svijeta da je dosta teško doputovati tamo, a istovremeno ima nevjerovatno blagu klimu bez predatora opasnih po ljude.

Pripreme za kraj svijeta nisu pretjerana novost među Amerikancima, a ponekad je čak i imalo smisla. Na vrhuncu Hladnog rata, predsjednik DŽon Kenedi je govorio svima da bi trebalo da grade nuklearna skloništa. Ali kako se Hladni rat privodio kraju, tek rijetki su nastavili da se brinu zbog kraja svijeta. Krajem prošlog vijeka zavladala je kratkotrajna panika zbog mogućnosti da računari neće moći pravilno da pokazuju vrijeme, što je moglo da utiče na čitav svijet. Strah se pokazao neutemeljenim, a tehno-elite su upravo tada govorile da će sve biti u redu.

Luksuzni podzemni stanovi

Pomalo je ironično da se upravo te elite sada brinu zbog prevelike zavisnosti čitavog čovječanstva od tehnologije.

- Čitava snabdijevanje hranom zavisi od o GPS-a, logistike i vremenske prognoze. A svi ti sistemi u principu zavise od interneta - rekao je jedan neimenovani direktor za Njujorker.

Sva ta skloništa izgrađena za vrijeme hladnog rata manje-više zjape prazna, ali neki raketni silosi su ponovno oživjeli. U ruralnom Kanzasu nalazi se kompleks od 12 stanova prodavanih po tri miliona dolara. Izgrađena je i ambulanta, skladište hrane, bazen, teretana, a postoji čak i park za kućne ljubimce s vještačkom travom. Za djecu su osigurane učionice opremljene Eplovim računarima. Bili bi to luksuzni stanovi bilo gdje na svijetu, ali ovi su izgrađeni u preuređenom raketnom silosu i nalaze se desetak metara ispod zemlje.

Postoje planovi i za uzgoj ribe i algi u akvarijumima koje bi omogućavale ishranu svim stanovnicima. Kako to piše Njujork magazin, za one koji se boje smaka svijeta, "Survival Condo Project" ima dobru i lošu stranu. Svi stanovi su rasprodati, i to je loša vijest, ali dobra je da čovjek koji stoji iza tog projekta preuređuje još jedan silos.

Izvor: Agencije