latinica  ћирилица
23/01/2017 |  09:29 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Vježbama ubrzajte cirkulaciju

Slaba cirkulacija doprinosi većem osjećaju hladnoće i čini da prsti nogu i ruku trnu zbog zime. Da biste izbjegli ovo neprijatno stanje važna je intenzivnija fizička aktivnost. Naime, strujanje krvi može uspješno da se ubrza vježbama istezanja, za koje je dovoljno 15 do 20 minuta dnevno.
Sport - Foto: Screenshot/YouTube
SportFoto: Screenshot/YouTube

Prije nego što počnete gimnastiku za krvne sudove poželjno je da kada se probudite lagano izmasirate stopala, šake, a zatim ušne školjke. Nakon toga uradite vježbe istezanja koje poboljšavaju cirkulaciju i omogućavaju da i tokom zime mišići ostanu u dobrom tonusu.

Protezanje

Јutarnje protezanje značajno je ne samo za razbuđivanje već i za aktiviranje mišića. Uhvatite zglob ispod šake i teglite ruku iznad glave. Ponovite isto istezanjem druge ruke. Postavite šake na donji dio leđa i gurajte karlicu ka naprijed. Iskoračite i spustite se u polučučanj. Tako istežete mišiće nogu.

Zagrijavanje zglobova

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Zatim, vrtite stopalima da zagrijete i članke oko nogu. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osjećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

Rotiranje vrata

Okrećite glavu nalijevo, zatim nadesno brojeći do 10. Poslije toga vrtite glavu ukrug, a vježbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa.

Prsti-peta

Vježba prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osjetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sjedite sa koljenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Podignite prste od poda držeći pete na podu, zatim ih spustite nazad. Ponovite najmanje 10 puta.

Stezanje šake

Istegnite i raširite prste na rukama. Zatim, stisnite šaku u pesnicu i držite nekoliko sekundi, pa opet raširite prste. To će sprečiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Opustite ruke pored tijela i kružnim pokretima okrećite ih u ramenima oko jedan minut.

Hodanje

Hodanje je jedna od najboljih vježbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u cijelom tijelu. Hodanje je lakši oblik vježbanja koji takođe snižava krvni pritisak. Počnite sa kratkim šetnjama dva ili tri puta nedjeljno.

Izvor: Večernje novosti