latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:24 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Bijeljina: Poziv za plaćanje komunalne naknade (VIDEO)

Gradska uprava u Bijeljini dostavila je poziv svim građanima ,obveznicima, plaćanja komunalne naknade da ovu naknadu plate najkasnije do kraja januara
Bijeljina - komunalne naknade - Foto: RTRS
Bijeljina - komunalne naknadeFoto: RTRS

Za razliku od poreza na nepokretnosti, obveznicima komunalne naknade ne dostavljaju se računi, ali su dužni da izmiruju svoje obaveze po osnovu potpisanog rješenja koje je izdao nadležni organ gradske uprave.

Većina rješenja izdata je 2012. i 2013. godine. Iznos komunalne naknade zavisi od zone u kojoj su objekti izgrađeni.

Odjeljenje za stambeno- komunalne poslove ovih dana je dostavilo pozive građanima da izmire komunalnu naknadu najkasnije do 31.1. Slijede opomene, a zatim i tužbe sudu i prinudna naplata.

 Dragana Duvnjak odjsek za komunalne naknade uprave grada Bijeljina :"Dostavili smo ove pozive zato što smo vidjeli da dosta građana nije upoznato i da ne zna uopšte šta je to. Međutim, kada dođu ovdje da se infromišu, nađemo predmetno rješenje ,zaista su ga potpisali ,samo što se ljudi ne sjećaju. Ranije nismo oabvještavali, takva je praksa, zato što u rješenjima piše da su trajnog karakter i piše da rješenje važi sve dok nadležni organ uprave ne donese novo rješenje usled promijenjenih okolnosti", naglasila je Dragana Duvnjak iz odjseka za komunalne naknade uprave grada Bijeljina .

Po osnovu komunalne naknade plan je bio da se u gradski budžet slije 600.000 maraka, ali je naplaćeno samo 385.000.

Iznos komunalne naknade zavisi od zone u kojoj su objekti izgrađeni. Tako je, na primjer, za stan od 70 kvadrata u drugoj zoni, 38 maraka .

Obveznici plaćanja su vlasnici ili zakupci stambenih, poslovnih ili drugih izgrađenih objekata, bez obzira na to da li imaju odobrenje za građenje. Po osnovu podataka iz katastra, gradska uprava je izdala 13.000 rješenja.