latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:10 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Crnadak u Stokholmu otvorio izložbu posvećenu Andriću

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je danas izložbenu postavku posvećenu srpskom nobelovcu Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Stokholmu.
Crnadak u Štokholmu - Foto: SRNA
Crnadak u ŠtokholmuFoto: SRNA

Izražavajući zadvoljstvo što je Andrić konačno dobio svoj kutak u ovom muzeju, Crnadak je rekao da je Andrić u svojim djelima do savršenstva opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njenih naroda, te da je u teškim istorijskim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ceremoniji u Nobelovom muzeju prisustvovali su predstavnici ministarstava inostranih poslova i kulture Švedske, kao i brojni predstavnici nevladinog sektora i medija.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Andriću, što je rezultat inicijative Crnatka i dogovora sa menadžmentom ove ustanove iz aprila prošle godine, kada je ministar inostranih poslova BiH boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne rukopise Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za cjelokupni književni opus.

Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.

Izvor: SRNA