latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:04 ⇒ 19/01/2017 | 10:32 | Autor: RTRS

Srpska na nogama: Političari, analitičari, NVO - odlučno NE sankcijama(VIDEO)

Iz Srpske oštra reagovanja na sankcije predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.
SAD uvele sankcije Dodiku (Foto: sanctionssearch.ofac.treas.gov) -
SAD uvele sankcije Dodiku (Foto: sanctionssearch.ofac.treas.gov)

Јednoglasno poručuju - ovakva odluka odlazeće administracije je neprihvatljiva i ne vodi napretku. Dodaju, ovo je zamjena teza, jer se upravo predsjednik Dodik zalagao za odbranu temeljnih principa Dejtonskog sporazuma za razliku od bh političara i predstavnika međunarodne zajednice koji su nastojali da degradiraju ovaj sporazum.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da su sankcije neprihvatljive i da, kako se pokazalo u praksi, nikada ne vode rješenju i napretku. Zabrinjavajuće je, kaže, da su sankcije kao rigidna, nedemokratska mjera, izrečene zbog poštovanja najviših demokratskih instituta, kakav je, referendum.

Potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić ukazuje da je odluka donesena na brzinu. Predsjednik Dodik je, kaže, iskorišćen da bi bila zacementirana prethodna administracija. Cilj – da novoj bude otežano trasiranje planiranog puta.

Predsjedavajući Predsjedništav BiH Mladen Ivanić, komentarišući uvođenje sankcija SAD predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, rekao je da je važno da institucije i građani Srpske ne budu sankcionisani.

"Mislim da će američka administracija ovu odluku staviti van snage i da će Dodik uskoro posjetiti Bijelu kuću i SAD, kao što posjećuje Rusiju", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

SNSD-ov Staša Košarac sankcije vidi kao pokušaj da budu kažnjeni oni koji imaju dosljednu politiku i koji poštuju Ustav i volju građana u jednoj zemlji. Bilo je, dodaje, različitih vrsta pritisaka, ali je sasvim jasno da je predsjednik Dodik vodio odgovornu politiku prema građanima Srpske u skladu sa Ustavom i Dejtonom.

"Posve sam sigurna da sankcije neće dugo ostati. Isto kao što sam sigurna da će Milorad Dodik da brani i prezentuje stavove Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, istakla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

DNS je protiv uvođenja sankcija bilo kojem građaninu Srpske, a posebno ne predsjedniku Republike, koji ima ustavna ovlaštenja za obavljanje brojnih dužnosti i predstavljanje Srpske.

I SDS ima isti stav. Na taj način, poručuju iz ove stranke, ne mogu se rješavati ili usmjeravati određena pitanja.

"Bez obzira što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od naših političkih protivnika, što se sa njim ne slažemo oko mnogo toga u vezi sa vođenjem politike u Srpskoj jer smatramo da je vodi u opasnom smjeru, SDS i ja ne podržavamo uvođenje bilo kakvih sankcija", istakao je Mirko Šarović, potpredsjednik SDS-a

“Ako je iko prošao kroz to, prošli su funkcioneri SDS-a. I dan danas na `crnoj listi` SAD nalaze se funkcioneri SDS-a", istakla je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u PD PS BiH.

Iz PDP-a ocjena da oštra odluka najmoćnije zemlje može imati ozbiljne posljedice. Sada je, kaže predsjednik stranke, bitno kako će u narednom periodu djelovati predsjednik Srpske.

Apsolutno protivljenje sankcijama stiže i iz NDP-a. Poručuju, razlog za izricanje ovakve mjere, potpuno je neprihvatljiv.

“Mi još ne možemo sagledati dalekosežnost ovakvih sancija. Pitanje ko će još podržati sankcije, hoće li ostati u domenu američke administracije ili će ih podržati neke zemlje Evropske unije, rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u PD PC BiH.

Za predstavnike boračkih organizacija sankcije su još jedan dokaz pristrasne politike SAD.

“Sigurno je da američka vlada koja je kreirala Dejton, ne može se pomiriti sa nekim ko smatra da se ne može mijenjati Dejton nego insistira na njegovoj dosljednoj primjeni, rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila.

Razlozi za stavljanje na crnu listu, za savjetnika predsjednika Srpske Aleksandra Vranješa su neuvjerljivi. Predsjednik Dodik je, kaže, svu politiku posvetio sprovođenju Dejtonskog sporazuma, da bi ga sad upravo oni koji prekrajaju Dejton -sankcionisali.

Pozivanje odlazeće američke administracije s jedne strane na odluke ustavnog suda BiH koji je apsoultno nelegitiman, a s druge strane na referendum o Danu državnosti Narodne skuštine Republike Srpske koji je apsolutno legitiman i legalan kao glavne povode za uvođenje sankcija predsedniku Dodiku, predstavlja vrhunac cinizma, bezumlja i ironije u primeni pravno-političkih odluka kojim se na najrigidniji način ugrožavaju ljudske i kolektivne slobode i međunarodni poredak, navodi se u saopštenju Udruženja "Čast otadžbine".

Uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske je najpogubniji čin bahatosti, arogancije i nasilništva, navodi profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Emil Vlajki.

Za analitičare, ovo je potez odlazeće američke administracije uperen možda više protiv nove američke administracije nego protiv Dodika i neće imati dug vijek trajanja.

Uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku potez je odlazeće američke administracije koji je uperen možda i više protiv nove američke administracije nego protiv Dodika i neće imati dug vijek trajanja, ocijenio je analitičar Dragomir Anđelković.

Istoričar Dario Vidojković poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku da se "mora mjeriti prema svojim riječima" i da u slučaju kada je uporedio Republiku Srpsku sa NDH, nije bitno šta je mislio, već šta je rekao.Velike sile pokušavaju nametanjem rješenja, silom i pritiskom da pokažu da su veoma važni. To je neprihvatljivo, poručuju iz Srpske.

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske saopštili su da, poznajući politiku SAD prema srpskom narodu, nisu iznenađeni uvođenjem sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i da to smatraju njegovom i pobjedom Republike Srpske u borbi za njeno očuvanje.

Velike sile pokušavjau nametanjem rješenja, silom i pritiskom da pokažu da su veoma važni. To je neprihvatljivo, poručuju iz Srpske.