latinica  ћирилица
18/01/2017 |  15:36 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Propala i druga licitacija za prodaju imovine bijeljinske Fabrike šećera (VIDEO)

Propala je i druga licitacija za prodaju kompletne imovine bijeljinske Fabrike šećera u stečaju ,u vrijednosti od 23,7 miliona maraka ,jer nije bilo zainteresovanih kupaca, ni uplaćenih kaucija .
Bijeljina - šećerana - Foto: RTRS
Bijeljina - šećeranaFoto: RTRS

Povjerioci su insistirali da se fabrika prodaje u kompletu da bi se zadržala njena tehnološka cjelina.

U proteklom periodu bilo je zainteresovanih strateških partnera, ali ne i konkretnih ponuda. Povjerioci, kažu, neće dozvoliti prodaju fabrike u bescijenje i razmišljaju da je preuzmu nakon licitacije, te uz odgovarajuće investitore i kredite puste u pogon pojedine dijelove.

Za otplatu duga od 16,5 miliona maraka i pokretanje proizvodnje, prema riječima zaposlenih, potrebno je 48 miliona, ali investitor bi, tvrde, iste godine imao dobit od 58 miliona maraka, jer je cijena šećera jako dobra.

"Imamo skupštinsku odluku da se sada objavi treća licitacija sa 50 posto procjenjene vrijednosti. Danas je bila 70 posto procjenjene vrijednosti, međutim, ne znam šta će sada Odbor odlučiti da li ćemo ići ponovo na Skupštinu, ili ćemo ispoštovati raniju odluku", rekao je stečajni upravnik Fabrike šećera, Lazo Đurđević.

"Svi ovdje gledaju fabriku šećera kako bi čekali slobodan dogovor i na dogovoru dali minimalne uslove, međutim, radnici su najveći povjerioci. Takođe i par privrednika iz Srbije i BiH imaju isto velika potraživanja, tako da smo mi se udružili i nećemo fabriku dati ispod iznosa koji je potreban za izmirenje obaveza" kaže tehnički direktor ove fabrike, Rade Rakić.