latinica  ћирилица
18/01/2017 |  14:23 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Јovanović: Neosnovane sankcije Dodiku ohrabruju protivnike Dejtona

Nekadašnji šef diplomatije SR Јugoslavije Živadin Јovanović izjavio je da sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nemaju nikakvog osnova i da ohrabruju sve one koji su, u stvari, za ukidanje Dejtonskog sporazuma.
Živadin Јovanović (Foto: snipview.com) -
Živadin Јovanović (Foto: snipview.com)

"Te sankcije protiv lidera Republike Srpske ohrabruju sve nosioce koncepta unitarne BiH, sve one koji su u stvari za ukidanje Dejtonskog sporazuma i mislim, da takve mere direktno ili posredno vode održavanju i produbljivanju nestabilnosti", rekao je Јovanović.

Јovanović je istakao da tvrdnje kako je Dodik prekršio Dejtonski sporazum predstavljaju zamjenu teza i izrazio nadu da će nova američka administracija razmotriti ove, kako je rekao, "vanvremenske korake" i ukinuti sankcije.

"Takve optužbe su zamena teza. Oni kojima je Dejtonski sporazum i dejtonsko uređenje trn u oku i koji žele na svaki način da izvrše potpunu reviziju kako bi to ostalo samo prazna ljuštura, koji žele da liše Republiku Srpsku svih nadležnosti prema Ustavu donetom u Dejtonu, oni sada licemerno i krajnje drsko optužuju Dodika da on navodno krši sporazum", rekao je Јovanović.

On je ukazao da je Dejtonski sporazum je u interesu Repoublike Srpske - i nije problem što entitet traži očuvanje svojih nadležnosti po Dejtonu, nego je problem za one koji hoće da to ukinu i da Republika Srpska, ako je ne bi sasvim ukinuli, onda da postane prazna ljuštura.

"Ne mislim da je Dodik na bilo koji način prekršio Dejtonski sporazum. On ga brani, u stvari. Mislim da bi i on bio srećan kad bi Dejtonski sporazum poštovali oni koji su ga inicirali i svi koji su ga potpisali", ocijenio je Јovanović.

On je posebno istakao da narodu Republike Srpske pripada neotuđivo pravo na samoopredjeljenje i objasnio da to pravo niko nikome ne daje niti može da ga oduzme, "a stvar je naroda Republike Srpske i njegovih institucija da li će, kada i na koji način to pravo koristiti".

"To nije nacionalna manjina, to je narod i po Povelji Ujedinjenih nacija /UN/ i po svim univerzalnim principima međunarodnih odnosa, svaki narod ima pravo na samoopredeljenje. I srpski narod u BiH, koji nije nacionalna manjina, nego je uvek bio autohtoni i konstitutivni narod, ima pravo na svoje samopredeljenje", rekao je Јovanović.

On je ukazao da pravo na samoopredjeljenje "ne daju sile malim narodima", nego im ono pripada po međunarodnim zakonima i Povelji UN.

"Ovo što su dosad radili, da prete i ucenjuju, da kroje i prekrajaju, to više ne može. Ovo nije vreme 90-tih godina niti vreme unipolarnog svetskog poretka. Nema problema koji može da reši bilo koja administracija ili pojedinačna zemlja. Danas se mnogi pitaju i o budućnosti Republike Srpske", rekao je Јovanović.

On je istakao da se "danas se više pita Moskva, na primer, nego bilo koja druga sila, jer ne može nijedan evropski ili svetski problem da se reši bez aktivnog uključivanja Rusije, a zna se da Rusija ima konstruktivnu i principijelnu ulogu i prema Republici Srpskoj i prema Kosovu i Metohiji".

Izvor. Srna