latinica  ћирилица
18/01/2017 |  14:22 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Saradnja Narodnog pozorišta Srpske i Srpskog narodnog pozorišta (VIDEO)

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i upravnik novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o dugoročnoj umjetničkoj i poslovnoj saradnji radi ostvarenja kvalitetnije saradnje ove dvije ustanove, koji proističe iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković rekla je novinarima nakon potpisivanja ugovora da je ovo važan čin i veliki korak ka unapređenju pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj.

"Nesporna je činjenica da potpisati protokol o saradnji sa najstarijim pozorištem u Srbiji, koje ima vodeću ulogu u razvoju pozorišne umjetnosti i u regionu, predstavlja izuzetno značajan trenutak za pozorišnu umjetnost u Republici Srpskoj", navela je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je Srpsko narodno pozorište jedno od osnivača festivala "Sterijinog pozorja", čiji je cilj njegovanje domaćeg dramskog teksta, te dodala da je to jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, a ovaj ugovor će doprinijeti njegovom ostvarenju.

Novaković je rekao da je cilj, zadatak i funkcija ovog ugovora da se pojeftini rad u pozorištu, da nacionalne pozorišne kuće sarađuju na osnovama nacionalnog programa i da vode računa o nacionalnoj kulturi koja se stvara i koja izlazi i proizilazi iz ova dva pozorišta.

On očekuje da od te saradnje ne ostane samo "potpisivanje i slikanje", već da budu odškrinuta vrata za najozbiljniju i najproduktivniju osmišljenu saradnju dva nacionalna teatra, počevši od razmjene predstava, glumaca i reditelja, koprodukcije i zajedničkog učešća na projektima.

Đerić je naveo da je ovo važna saradnja, koja će biti produbljena i koja će dobiti podršku i od nadležnih državnih organa, jer ova saradnja ima značaja u očuvanju i predstavljanju nacionalne kulture i dostignuća.

Predsjednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Srpske Luka Kecman rekao je da je namjera ove dvije pozorišne kuće da se saradnja produbi u najkonkretnijem smislu i predstavlja uvod u potpisivanje još jednog sporazuma, sa Narodnim pozorištem iz Beograda.

On je dodao da u konkretnom smislu ugovor znači i to da repertoari koji će se raditi u ova pozorišta će na određen način biti usaglašeni, da će domaća publika imati priliku da gleda baletske i operske predstave koje su prilagođene sceni Narodnog pozorišta Srpske, čime se uvode i te oblasti muzičko-scenskog dešavanja koje nedostaju Srpskoj.

Izvor: Srna