latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:49 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

Vikiliks proglasio pobjedu, Asanž najavio da će se predati SAD

DŽulijan Asanž je napustio ambasadu Ekvadora, gdje je bio više od četiri godine i najavio da će se uskoro predati SAD, koje ga optužuju za objavljivanje povjerljivih dokumenata na Vikiliksu.

Melinda Tejlor, dio pravnog tima Asanža, potvrdila je će on ostati pri svom obećanju, ali je ostalo nejasno kada će se predati, javlja Indipendent.

Vikiliks je na svom Tviter nalogu, za koji se vjeruje da ga vodi Asanž, nedavno najavio da će, ako američki predsjednik Barak Obama pomiluje Čelsi Mening, Asanž zauzvrat pristati da bude izručen u SAD.

Obama je juče, na samom kraju svog mandata, smanjio zatvorsku kaznu bivšoj "krtici" Vikiliksa, osuđenoj za odavanje tajnih informacija i ona će biti oslobođena u maju. Transrodna pripadnica američke vojske koja se prije zvala Bredli Mening rođena je kao muškarac, ali nakon presude za špijunažu rekla je da se identifikuje kao žena.

U avgustu 2013. osuđena je na 35 godina zatvora, jer je predala Vikiliksu 700.000 tajnih dokumenata.

U novembru prošle godine, Mening je molila Obamu da smanji njenu kaznu prije nego napusti Bijelu kuću i tada je rekla da ne traži pomilovanje.

- Јedina olakšica koju tražim je da izađem iz vojnog zatvora, nakon što sam provela šest godina u izolaciji - napisala je Mening.

Njena kazna sada ističe 17. maja, objavila je Bijela kuća.

Izvor: Agencije