latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:00 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Јapan uručio vrijednu opremu vodovodnim preduzećima (VIDEO)

Vlada Јapana donirala je opremu za vodovode u Banjaluci, Istočnom Novom Sarajevu i Višegradu. Pomoć vrijednu pet miliona maraka dobile su i tri opštine iz federacije BiH.
Donacija za vodovode - Foto: RTRS
Donacija za vodovodeFoto: RTRS

Zbog dotrajalih instalacija većina vodovoda u Srpskoj suočena je sa gubicima na mreži i čestim kvarovima. Oprema koju su dobili pomoći će i ekipama za održavanje Banjalučkog vodovoda.

Direktor Vodovoda Banja Luka, Branka Trninić zahvalila je Vladi Јapana na donaciji i dodala će ova oprema znatno poboljšati rad banjalučkog vodovoda.

Kvarovi nisu rijetkost ni na vodovodnoj mreži u Višegradu. U protekloj sedmici sanirano je nekoliko većih kvarova.

"Imali smo velikih problema sa pucanjem glavne vodovodne cijevi, ali zahvaljujući požrtvovanim radnicima iz vodovodnog preduzeća '15 april' ti radovi su otklonjeni u najbržem mogućem roku i ova donacija će pomoći poboljšanju rada, istakao je načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević.

Pumpe, mjerna oprema i oprema za održavanje koje je donirao Јapan, vrijedni su pet miliona maraka.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, izjavio je da Vlada Јapana uvijek neposredno pomaže lokalnim zajednicama i javnim preduzećima.

"Današnja donacija je samo jedan dio kontinuiranih donacija.Pored toga Јapan je donirao i veliki broj medicinske opreme velikom broju opština u BiH" ,naglasio je ambasador Јapana u BiH, Kazju Ogava.

Јapanska Vlada je kroz razne vidove donacija pomogla i poljoprivrednicima i stočarima u Republici Srpsoj i Federaciji BiH.