latinica  ћирилица
18/01/2017 |  11:00 ⇒ 11:06 | Autor: RTRS

Revolucionarno: U Ukrajini rođena beba od tri roditenja

Ukrajinskom paru koji nije mogao da dobije dijete najzad se ostvarila želja zahvaljujući metodi vantjelesne oplodnje koja podrazumijeva učešće tri osobe.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ljekari u Kijevu su prvi u svijetu primijenili metodu tzv. pronuklearnog transfera, ali to nije prva beba u čijem je začeću učestvovalo troje roditelja, navodi Tajms.

Djevojčica, koja je rođena 5. januara druga je beba na svijetu koja ima troje roditelja, jer je u Meksiku prošle godine rođeno još jedno dijete začeto pomoću genetskog materijala troje roditelja, ali je to prilikom korišćena drugačija metoda.

Tim iz Kijeva je oplodio jajnu ćeliju majke spermom njenog supruga, a zatim su kombinovane gene ubacili u donatorsku jajnu ćeliju. Dijete ima genetski identitet roditelja i veoma mali udio gena žene donatora.

Ljekari su razvili metodu vantjelesne oplodnje u kojoj učestvuju tri osobe da bi pomogli ženama kod kojih postoji opasnost da prenesu potomstvu ozbiljne genetske poremećaje, nazvane mitohondrijske bolesti. Pri tom se uzimaju jajne ćelije majke s nezdravim mitohondrijama i žene davaoca sa zdravim mitohondrijama.

Klinika "Nadija" u Kijevu primijenila je istu tehniku za liječenje neplodnog para, a ne para s problemom mitohondrijske bolesti. Doktor Valeri Zukin izjavio je da je imao osjećaj da će isti sistem biti djelotvoran kod ukrajinskog para koji nije mogao da dobije dijete konvencionalnom vantjelesnom oplodnjom i najavio da još jedna pacijentkinja sa sličnim problemima treba da se porodi početkom marta.

Ovaj sistem je nov i kontroverzan i nameće etička pitanja, uključujući i ono kako će se osjećati dijete koje ima DNK tri različite osobe.

Profesor Adam Bejlen iz Britanskog udruženja za borbu protiv neplodnosti kaže da je pronuklearni transfer izrazito eksperimentalan i da nije adekvatno procijenjen, niti naučno dokazan.

Velika Britanija je nedavno usvojila zakon koji omogućava primenu tzv. tri persone IVF za liječenje parova sa mitohondrijskim bolestima, ali u Britaniji još nije rođena takva beba.

Izvor: Agencije