latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:50 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Dimić: Sedam godina sam pisala "Arzamas"

"Arzamas", roman godine u izboru Ninovog žirija, je priča o dementnoj majci koja umire i kćerki koja brine o njoj. Autorka Ivana Dimić rekla je da je riječ o krajnje ličnoj priči.
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. - Foto: RTRS
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016.Foto: RTRS

- Јa sam devet godina njegovala svoju bolesnu majku i sedam godina od tih devet pisala knjigu - rekla je Dimićeva. Pisanje je na nju imalo terapeutsko dejstvo.

- Zato i jeste pisac, da se spasavate od svih arzamaskih i drugih užasa. Tako što ćete pisati lijepo ćete se i utješiti - dodala je autorka.

Ona smatra da nijedan pisac ne piše ništa nelično i da svaki polazi od sebe: da je književnost uvijek njegov lični doživljaj.

- Pisci su osjetljivi ljudi. Pisanje vam služi da živite, da se branite od svijeta, od nesreće i od svega. Meni su i čitanje i pisanje uvijek bili neka vrsta štita. Svaki pisac se u suštini bavi pitanjima smrti i ljubavi. Tako je i poruka mog romana da je ljubav jača od smrti - poručuje Dimićeva.

Šta je Arzamas?

Neobični naslov romana "Arzamas" je zaintrigirao, a riječ je zapravo o imenu grada u Rusiji koji je Staljin napravio za naučnike koji je trebalo da konstruišu atomsku bombu, tj, da to bude mjesto ekvivalentno američkom Los Alamosu.

- Јa sam naslov odabrala zbog citata u knjizi "Energija zablude" Viktora Šklovskog. U toj teoriji o Tolstoju, on piše kako je grof Tolstoj otišao u Arzamas da kupi imanje i kad se dogovorio s trgovcem, ostao je tamo da prespava. Usred noći ga je probudio užas: smrt mu je na uvo šapnula "To se ti mene plašiš". Šklovski komentariše: sreća i smrt, to je arzamaski užas. Јa sam uzela tu riječ za naslov, jer se kćer koja čuva majku oboljelu od demencije nalazi u pravom arzamaskom užasu - kaže Dimićeva.

Izvor: Blic