latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:13 ⇒ 10:26 | Autor: RTRS

Napisao knjigu u kojoj nema nijednog slova "A"!

Novinar i književnik Zoran Radisavljević predstavio je knjigu "Sve je moglo biti drukčije", jedinstvenu jer ne sadrži nijedno slovo "A". Zahvaljujući tome što se enigmikom bavi godinama, taj poduhvat, kako kaže autor, nije bio preterano zahtjevan.
Sve je moglo biti drukčije (foto:blic.rs) -
Sve je moglo biti drukčije (foto:blic.rs)

Teško je naći riječ koja u sebi ne sadrži slovo "A". Јoš je teže sastaviti cijelu takvu rečenicu. Ali ne i za Zorana Radisavljevića, koji je napisao knjigu bez ijednog slova "A".

„Јa inače volim da sastavljam originalne zagonetke, pa sam tako odlučio i da napišem ovu knjigu, koja je jedinstvena u domaćoj književnosti i enigmatici, to je tzv. lipogramski tekst bez jednog slova, a odabrao sam ono koje je najteže i najizazovnije izbaciti“, objasnio je Radisavljević.

Nekada su riječi nailazile same. Ali je bilo i trenutaka kada nije mogao da nađe odgovarajući sinonim ili riječ bez slova "A".

"Ta knjiga se sastoji iz dva dijela – jedna je moja autobiografska priča, na nekih 40 strana, a u ostatku knjige je stotinak zagonetaka, koje sam morao da prilagodim ovoj specifičnoj strukturi slova“, kaže Radosavljević.

U svijet enigmatike ušao je slučajno, kao dječak. I u njemu ostao. Poslije višegodišnjeg iskustva u sastavljanju rebusa, anagrama, ukrštenih riječi – knjiga mu je došla kao mini-odmor.

„Za enigmatiku je uopšte bitno i neko opšte znanje, koje se stiče godinama. To je posebno važno za sastavljanje ukrštenih riječi, ali dobro dođe i za anagrame, rebuse i za sve druge vrste zagonetaka. Tu do izražaja dođe i kombinatorika“, kaže ovaj enigmata i pisac.

Svojom knjigom, dodaje, nije htio da se hvali umješnošću u izbjegavanju slova „A“. Želja mu je bila da djeci približi enigmatiku i zato se nada da će knjiga jednog dana postati dio školske lektire, kao primjer toga šta sve može da se uradi sa brojevima i slovima.

Izvor: RTS