latinica  ћирилица
18/01/2017 |  08:32 ⇒ 08:47 | Autor: RTRS

Nove padavine, zasnježeni kolovozi

Snijeg koji i jutros pada uslovio je zimske uslove za vožnju na gotovo cijelom području Republike Srpske, a za saobraćaj teretnih vozila neprohodan je magistralni put Ljubogošta-Podromanija, preko Romanije, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.
Snijeg/hladnoća - Foto: RTRS
Snijeg/hladnoćaFoto: RTRS

Visina snijega u 7.00 časova: Klekovača 70 centimetara, Bihać 54, Krupa na Uni 48, Han Pijesak 45, Kneževo, Banjaluka, Kalinovik 37, Novi Grad 33, Ribnik 32, Doboj 31, Kupres 30, Mrkonjić Grad 28, Gradiška 27, Tuzla 26, Šipovo 25, Bijeljina 24, Sokolac 23, Srebrenica 21, Sarajevo 19, Gacko 16, Rudo 10, Višegrad, Zvornik, Čajniče, Zenica osam centimetara.

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša /Bileća-Nikšić/ zatvoren je za teretna vozila. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na prelazima Izačić i Orašje.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja i saobraćaj se odvija usporeno.

Na području donjeg Podrinja, jak vjetar formira snježne nanose na visoravnima i preko planinskih prevoja, a moguće je i obrušavanje snježnih lavina na dionicama koje prolaze pored kamenih kosina, posebno put Dobro Polje-Kalinovik-Ulog.

Na dionicama u usjecima i pored kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, vrše čišćenje i posipanje svih dionica.

Na auto-putevima Banjaluka-Gradiška i Prnjavor-Doboj, saobraćaj se odvija bez zastoja, po djelimično zasnježenim kolovozima.

U toku su radovi na izgradnji vijadukta Mahovljani na auto-putu Banjaluka–Doboj /dionica Banjaluka – Prnjavor/, zbog čega je petlja Mahovljani, zatvorena za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju Aleksandrovac.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i dionica Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Radovi se izvode na izgradnji mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, gdje je potpuno obustavljen saobraćaj za sva vozila i preusmjerava se na alternativni putni pravac kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na magistralnom putu Banjaluka-Rebrovac-Čelinac na području MZ Ada.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji Prnjavor i Јohovac, kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17, sa postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice. Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionici Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremene obustave saobraćaja od pet do 15 minuta od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Na dionici regionalnog puta Ukrina-Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika Drinatrans Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor: SRNA