latinica  ћирилица
18/01/2017 |  08:15 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Prohodni putevi, očekuje se novi snijeg (VIDEO)

I danas oblačno i hladno vrijeme uz slab snijeg. U niskoj Hercegovini oblačno i većinom suvo i vjetrovito, a u visokoj povremen snijeg. Najviša dnevna temperatura od -5 do -1 stepen Celzijusov, na jugu do 5, na planinama od -8 stepeni.
Čišćenje snijega - Foto: SRNA
Čišćenje snijegaFoto: SRNA

Zbog snježnih padavina, dežurne ekipe zimskih službi pojačano rade na održavanju puteva. Ipak, intenzivne snježne padavine i dalje usporavaju i otežavaju saobraćaj u Republici Srpskoj, pa u nižim područijima na kolovozima ima ugaženog snijega, a vidljivost je mjestimično smanjena. Zbog snijega na kolovozu za saobraćaj teretnih vozila neprohodan je magistralni put Ljubogošta-Podromanija, preko Romanije, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Tokom dana na  zapadu, jugozapadu danas se očekuju nove padavine i porast snježnog pokrivača za novih 5-10 centimetara, u planinama i 15 cm. U Posavini i Semberiji popodne slabi snijeg, a u istočnim predjelima biće slabih padavina, ali se u večernjim i noćnim očekuje njihovo jačanje uz rast snježnog pokrivača.

Svi seoski putni pravci, na kojima se odvija javni prevoz su prohodni, poručuju iz Gradske uprave Banjaluka. Ekipe u Pavićima, Lusićima i Kolima na Manjači, nastoje da održe puteve prohodnim. Banjalučke zimske službe pojačano su radile da bi putevi bili prohodni. U Odjeljenju za saobraćaj i puteve navode da su saobraćajnice prvog prioriteta očišćene, a ostale se čiste prema pogramu rada zimske službe. Iz Gradske uprave pozivaju sve građane da očiste snijeg ispred svojih objekata, jer je to i njihova zakonska obaveza.

Snijeg na području srebreničke opštine izazvao je probleme u saobraćaju koji se otežano odvija i regionalnim putevima, a većina lokalnih puteva prohodna je samo za terenska vozila. Iz Civilne zaštite su naveli da su spremne ekipe za pružanje pomoći stanovništvu u slučaju eventualne potrebe. Istovremeno, upozoravaju da na putevima ispod novog snijega ima poledice, te skreću pažnju vozačima da budu oprezni i ne kreću na put bez zimske opreme.

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač prohodni su uprkos snijegu koji pada, ali se saobraćaj odvija otežano, posebno na prevojima Han Pogled, Crni vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj. Novi snijeg čija visina dostiže i do 40 centimetara, otežava saobraćaj i na dionici puta od Milića prema Skelanima.

Na prevoju Han Pogled visina snijega iznosi 50 centimetara, a temperatura vazduha je minus sedam stepeni Celzijusovih, dok visina snijega na Crnom vrhu iznosi 25, a na prevoju Kaštelj 45 centimetara.

Iz Zvornikputeva upozoravaju vozače teretnih kamiona i tegljača da je obavezna upotreba lanaca na prevoju Han Pogled. Na ostalim putnim pravcima birčanske regije ima ugaženog snijega, pa se vozačima skreće pažnja na opreznu i uslovima puta prilagođenu vožnju.

Svi putni pravci na području Prijedora i prijedorske regije su prohodni, ali je zbog obilnih snježnih padavina, saobraćaj usporen. Na čišćenju je angažovana sva mehanizacija i zaposleni preduzeća Prijedor putevi, koje čisti 503 kilometra magistralnih i regionalnih puteva i preduzeća Komunalne usluge, koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica i trotoara. Dežurne ekipe ovih preduzeća radile su i tokkm noći, a čišćenje je nastavljeno i jutros. Prohodan je i putni pravac prema Nacionalnom parku Kozara. U Prijedoru trenutno pada snijeg manjeg intenziteta. 

Zbog snježnih padavina, najviše kvarova na elektro mreži registrovano je na području opštine Novi Grad, gdje je trenutno bez struje pet kuća u selu Čađavica dva i desetak kuća u selu Prusci. Kvarovi bi trebalo da budu otklonjeni tokom dana. Snabdijevanje strujom u ostalim područjima prijedorske regije je uredno, svi dalekovodi su pod naponom, a registrovan je manji broj kvarova na niskonaponskoj mreži.

Svi magistralni i regionalni putevi, u dužini od 330 kilometara, na području Semberije su prohodni. Na dionicama magistralnog puta Bijeljina-Tuzla, u mjestu Banj brdo, Bijeljina-Brčko u mjestima Ljeljenča i Čađavica i magistralnom putu Bijeljina-Zvornik, u mjestu Glavičice, saobraćaj se odvija otežano. Putevi se čiste po prioritetima prema programu rada zimske službe. Na ovim poslovima angažovana su tri izvođača. Za čišćenje grada je zaduženo preduzeće Komunalac koje radi sa dva traktora i 25 radnika, zatim firma Bijeljina put koja sa tri vozila čisti gradske ulice u Bijeljini i Јanji i preduzeće Buk promet koje radi na održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, sa četiri vozila.

Tomica Stojanović, v.d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kaže da rade po prioritetima, a na spisku za čišćenje puteva os snijega su svi lokalni, njih 55 na podrčju grada Bijeljine dužine 258 kilometara, kao i dvadesetak  nekategorisanih puteva dužine 100 kilometara. Napomenuo je da određene dionice nisu na spisku, već samo one sa većim intenzitetom saobraćaja i po značaju.

Saobraćaj je usporen, ali bez zastoja i na području Zvornika, Lopara i Ugljevika. Zbog razuđenosti sela lokalne i nekategorisane puteve na Majevici čiste mještani kojima opština obezbjeđuje gorivo.

Iz CЈB Bijeljina vozačima je upućen apel da zbog otežanih uslova vožnje drže odstojanje između vozila i oprezno voze. Snabdijevanje strujom u ovom dijelu Srpske je uredno, uz manji broj kvarova na niskonaponskoj mreži.