latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:44 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Pametni telefoni opasniji za oči nego što se mislilo

Pretjerano izlaganje očiju ekranima pametnih telefona ili računara kod djece stvara visok rizik od razvijanja sindroma suvog oka, ukazuje se u istraživanju južnokorejskih naučnika.
Telefon (ilustracija) -
Telefon (ilustracija)

Istraživači Univerzitetske bolnice „Čueng-Ang“ u Јužnoj Koreji ističu da povećano korišćenje video-displeja, poput ekrana pametnih telefona ili računara, kod djece može da bude povezano sa pojavom kseroftalmije, sindroma prilikom koga oči ne luče neophodnu količinu suza.

Suze su neophodne za podmazivanje, ishranu oka, održavanje zdravlja i optičke funkcije prednje površine oka i jasan vid. Osim toga, smanjuju mogućnost infekcija i ispiraju strana tela iz oka.

"Testirali smo 916 mališana, a ispitivanje je uključilo i testiranje biomikroskopom. Upitnik koji je dat djeci i njihovim roditeljima sadrži pitanja vezana za upotrebu video-displeja, aktivnosti na otvorenom, učenje", otkrivaju istraživači.

Učesnici su bili podeljeni u dvije grupe – 630 djece iz urbanih područja i 286 iz ruralnih naselja. Ukupno 8,3 odsto djece u urbanoj grupi je oboljelo od sindroma suvog oka, u poređenju sa 2,8 odsto u ruralnoj grupi. Stopa upotrebe pametnih telefona u grupi gradske djece bila je 61,3 odsto, a 51 odsto u ruralnoj grupi, kažu istraživači.

Naučnici, u studiji objavljenoj u časopisu BMC Opthalmology, ističu da je neophodan nadzor i oprez kada djeca koriste pametne telefone.

Izvor: RTS, Indijan ekspres