latinica  ћирилица
16/01/2017 |  13:21 ⇒ 13:47 | Autor: RTRS

Hamburg- Nova zgrada Filharmonije postala svjetska senzacija (FOTO)

Nakon 10 godina i višestrukog prekoračenja budžeta, u Hamburgu je na spektakularan način otvorena nova zgrada Filharmonije.
Filharmonija u Hamburgu - Foto: Getty Images
Filharmonija u HamburguFoto: Getty Images

Filharmonija na Labi sagrađena je na doku u hamburškoj luci, na mjestu gdje su se nekada nalazila skladišta, a mnogi smatraju da je riječ o jednoj od najljepših savremenih građevina u Evropi.

U skladu s tim, donji dio veličansvene zgrade sagrađen je od crvene cigle, kao što su nekada izgledala lučka skladišta, a na njih je postavljena velika konstrukcija od stakla i metala.

Filfarmonija u Hamburgu (foto:Getymegics)

Osim koncertih dvorana, u zgradi se nalaze hotel i ekskluzivni stambeni kompleksi. Najskuplji apartman pruža jedinstveno vizualno iskustvo - pogled na Hamburg i rijeku Labu "širine" čitavih 270 stepeni.

Svečanom otvaranju, koje je održano u srijedu, prisustvovali su kancelarka Angela Merkel i predsjednik Јoahim Gauk.

Filharmonija u Hamburgu (foto:Gettyimages)

Autori objekta su arhitekte Žak Hercog i Pjer de Muron, koji su nakon stadiona u Pekingu "Ptičije gnezdo" i londonske galerije Tejt modern napravili još jedno remek-djelo.

Zgrada je prvobitno trebalo da košta 241 miliona evra, a budžet je prekoračen u nekoliko navrata, tako da je za njenu izgradnju, opremanje i otvaranje na kraju potrošeno 789 miliona evra.

Ipak, gradski oci nisu baš mnogo zabrinuti zbog toga, jer se pretpostavlja da će Hamburg, zahvaljujući ovoj zradi, privući veliki broj turista.

Izvor: Agencije