latinica  ћирилица
12/01/2017 |  17:20 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Obavezno izuvajte obuću po ulasku u stan

Zbog sopstvenog i zdravlja mališana obavezno izuvajte cipele na vratima - a to tražite i od gostiju.
Djeca (Foto: mamamia.com.au) -
Djeca (Foto: mamamia.com.au)

Izuvanje odmah na vratima ili traženje tog istog nekima je normalno, nekima malograđanski, ali šta god mi mislili o tome - skidanje obuće bi trebalo da bude obavezno, ističu stručnjaci.

Čak i oni koji se redovno izuvaju ponekad dožive scenario u kojem su "samo nešto" zaboravili da ponesu, pa prehodaju kuću ili stan u potrazi, ne znajući da tim činom rizikuju svoje zdravlje.

Naime, nova studija Univerziteta Hjuston je otkrila da se u prosjeku na oko 39 odsto obuće nalaze bakterije, od kojih su neke potencijalno opasne za zdravlje.

Јedna od njih je Clostridium difficile, koja se smatra prijetnjom javnom zdravstvu budući da je otporna na veliki broj antibiotika ako dođe do infekcije. Može uzrokovati brojne smetnje, uključujući dijareju, upalu crijeva i ozbiljnije komplikacije.

U drugom istraživanju Univerziteta Arizona pronađeno je čak 9 različitih vrsta bakterija na đonovima obuće, što ih čini prljavijim od javnih toaleta.

- Budimo realni, ljudi se zaborave, skinu kućne papuče i onda po istom mjestu gdje su hodali u cipelama hodaju u čarapama. Kasnije u tim čarapama legnu na kauč, a s kauča bez problema dospijeju u naš organizam. Situacija je još opasnija ako imate malo dijete - 90 odsto igre i kretanja odvija se na podu - ističe mikrobiolog Čarls Gerba.

Kaže da 27 odsto pronađenih uzoraka bakterija čini E.Colli, koja je vrlo otporna na terapiju antibioticima. Pronađena je i bakterija Klebisiella pneumonia koja može da rezultira upalom pluća i raznim infekcijama krvotoka, kao i bakterija Serratia Ficaria, koja uzrokuje respiratorne infekcije.

Nisu opasne samo bakterije

Јoš jedna opasnost koja vreba s obuće su i razne hemikalije i ulja koji kao toksini zagađuju naš dom i dolaze u vazduh, te ih tako udišemo. Budući da je gotovo nemoguće svakodnevno usisavati i prati podove, normalno je i od gostiju tražiti da skinu cipele - ne zbog udobnosti, već zdravlja, a isto to činiti i u tuđim domovima.

Izvor: Agencije