latinica  ћирилица
09/01/2017 |  16:50 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

U Srbiji od influence oboljelo 100.000, antibiotici ne pomažu

Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut" u Beogradu od 3. oktobra prošle do 8. januara ove godine, prijavljeno je 96.734 oboljelih od oboljenja sličnih gripu.
Prehlada - Foto: Screenshot
PrehladaFoto: Screenshot

To predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle sezone.

Do sad su potvrđena dva tipa virusa infulence A (H3) i infulenca tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima najčešće je zastupljen podtip virusa gripa A (H3), navodi Institut, i dodaje, da je broj novooboljelih u porastu.

Od 2. januara do 8. januara, Institutu je prijavljeno je 26.275 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a u odnosu na prethodnu izvještajnu nedjelju, broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu je 1,3 puta veći.

Najviše oboljelih je registrovano kod djece uzrasta do četiri godine, a potom i kod onih koji imaju od pet do 14 godina.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od gripa.

Umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mjere prevencije, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva ...

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i njega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje kontakata.

Simptomatska terapija podrazumijeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature, a upotreba antivirusnih lijekova sprovodi se samo po preporuci ljekara.

Antibiotici nisu djelotvorni u liječenju ove bolesti, podsjećaju iz Insituta.

Izvor: B92