latinica  ћирилица
09/01/2017 |  07:14 ⇒ 10/01/2017 | 12:40 | Autor: RTRS

Dan Republike svečano obilježen širom Srpske (VIDEO, FOTO)

Dan Republike Srpske svečano su obilježile i opštine i gradovi u Srpskoj.
Maglić - Dan Republike Srpske - Foto: SRNA
Maglić - Dan Republike SrpskeFoto: SRNA

Mladi Fočak Vladan Mališ čestitao je dan Republike Srpske fotografijom koja je nastala na Magliću- najvećem vrhu Srpske i BiH, visokom 2.386 metara (fotografija iznad).

Stanovnici Banjaluke 25-ti rođendan Repbulike Srpske slavili su na ulicama.

Banjaluka: Proslava Dana Republike (Foto: RTRS)

Kolona od stotinjak automobila sa zastavama prodefilovala je ulicama grada, uz poruku da će se 9. januar uvijek slaviti i da to pravo građanima Srpske niko ne može oduzeti.

Banjaluka: Proslava Dana Republike (Foto: RTRS)

Prazničnu atmosferu u najvećem gradu Srpske upotpunilo je i više od 3.000 zastava koje su se vijorile cijelim gradom.

Svečano i dostojanstveno Dan Republike Srpske proslavljen je i u Hercegovini. U svim opštinama predstavnici lokalnih vlasti, boračkih organizacija i udruženja položili su cvijeće na spomen obilježja palim borcima Otadžbinskog rata.
U Gacku je sinoć održana svečana akademija, dok je u Bileći kulturno-umjetničko društvo Valdimir Gaćinović organizovalo prigodan program. Navijači Crvene Zvezde iz Trebinja sinoć u ponoć organizovali su veliku bakljadu na gradskim mostovima. U Trebinju, na gradskom trgu pod platanima, povodom Dana Republike, građanima je dijeljeno kuvano vino. Gradska boračka organizacija i ove godine pobrinula se za glavnu proslavu.

U Istočnom Sarajevu večeras je prigodnim programom "Srpskoj za rođendan" obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske, U organizaciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Talentovani osnovci i srednjoškolci Istočnog Sarajeva izveli su prigodan program uz recitale i pjesmu Republici Srpskoj. Nastupile se etno grupe KUD "Slavija", a pročitan je i sastav učenika Osnovne škole "Sveti Sava" Čedomira Škobe "Moja otadžbina" koji je osvojio nagradu.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Јanković čestitao je svim građanima Republike Srpske njen 25. rođendan, ističući da se večerašnjim programom Istočno Sarajevo pridružilo Banjaluci u proslavi Dana Republike.

"Nadamo se da ćemo i narednih godina slaviti i na najljepši mogući način slaviti Dan Republike", dodao je on.

U Palama su predstavnici opštine i boračke organizacije položili vijence na Centralno spomen-obilježje borcima poginulim u Otadžbinskom ratu.

U Doboju su doprinos obilježavanju Dana Republike dali su članovi Udruženja veterana koje baštini tradiciju Petog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske. Njih dvadesetak dobrovoljno su darivali krv u dobojskoj bolnici svima kojima je potrebna. Živote za stvaranje Republike Srpske dalo je 26 pripadnika ove jedinice. Njihovi preživjeli saborci kažu da im je namjera da očuvaju ono što su zajedno stvarali. Stabilnoj Srpskoj nadaju se i u lokalnim sredinama, istaknuto je na prijemu povodom Božića i Dana Republike održanom u Doboju. Mladi socijaldemokrati u Doboju danas su, povodom obilježavanja Dana Republike, poklanjali sugrađanima zastave Republike Srpske.

Doboj: Obilježavanje Dana Republike (Foto: SRNA)

Obilježavnje Dana Republike u Bijeljini je počelo juče tradicionalnim prijemom za privrednike koji organizuje Gradska uprava. Na prijemu je istaknuto da tekovine Republike Srpske moramo čuvati za buduća pokoljenja. Moramo biti jedinstveni i raditi na ekonomskom jačanju Srpske kako bi imala sigurnu budućnost. Kao i prethodnih godina, na prijemu su uručena priznanja uspješnim privrednicima sa područja Bijeljina koji su u prethodnoj godini značajno doprinijeli ekonomskom razvoju Grada i Republike Srpske. Mladi socijaldemokrati na trgu su obilježili Dan Republike sa građanima, a mladi SDS-a su položili vijence na spomenik palim borcima Semberije.

U Prijedoru Dan Republike građani su proslavili svečano i sa porukom "Ovo je naš izbor i naše pravo, slavimo danas svi!". Opštinski odbor SNSD-a je na malom gradskom trgu organizovao proslavu uz tortu i vino, a zastavama su okićeni brojni prijedorski stambeni objekti. Svečana Akademija povodom Dana Republike održana je sinoć u Brezičanima kod Prijedora.

Prijedor - Obilježavanje Dana Republike Srpske (Foto: SRNA) 

U Aleksandrovcu su Mladi socijaldemokrati opštine Laktaši i najmlađi odbornik u Skupštini opštine Laktaši organizovali narodno druženje. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik radni dan je započeo uptravo u Aleksandrovcu. - U Aleksandrovcu su se od jutros rano okupili ljudi koji vole Republiku Srpsku i prije nego što sam krenuo na sve programske obaveze, navratio sam ovdje da zajedno sa njima damo značaj  ovom danu. Ovdje je sve u svečarskoj atmosferi, divno je i ponosan sam na ove ljude - rekao je Dodik.

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje za 1.080 boraca poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i svečanim prijemom kod gradonačelnika Zvornika za predstavnike političkog, javnog kulturnog i sportskog života grada u Zvorniku je obilježen 9. januar - Dan Republike Srpske.

Više stotina vozila okićenih srpskim trobojkama u kilometarskoj koloni prošla je večeras ulicama grada Trebinja i prigradskim naseljima obilježavajući Dan Republike Srpske i 25 godina njenog postojanja. Građani su se okupili u krugu bivše kasarne "Luka Vukalović" gdje se formirala veličastvena, slavljenička kolona vozila, čiji je organizator gradska Boračka organizacija.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Petar Mišeljić je rekao da je zadovoljan odzivom građana koje ni hladno vrijeme nije spriječilo da izađu na ulice i proslave Dan svoje republike.

"Dan Republike Srpske treba da poštujemo radi naših poginulih boraca koji su svoje živote ugradili u njene temelje i ratnih vojnih invalida", rekao je Mišeljić.

On je poručio da ako ne bude Republike Srpske da neće biti ni Srba na ovim prostorima, ističući da mladim naraštajima tokom školovanja treba prenositi istinu i ukazivati na istorijske činjenice proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Okupljeni građani su imali najljepše želje za Republiku Srpsku među kojima su da živi u miru i slobodi i da je svi zajedno čuvaju.

Povodom Dana Republike Srpske, gradske ulice, kao i zgrade i privatne kuće su okićene zastavama Srpske.

U Derventi je, povodom Dana Republike, ispred Centralnog spomen-obilježja služen parastos za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, nakon čega su položeni vijenci i prislužene svijeće. Svim stanovnicima Dervente i Republike Srpske čestitke je uputio načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana prisustvovao današnjem obilježavanju Dana Republike i dodao da se mora istrajati na očuvanju stečenog i nastaviti sa izgradnjom opštine Derventa i Republike Srpske.

Parastosom i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u Gradišci je danas obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske. Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić napomenuo je tim povodom da se narod izborio za Republiku Srpsku i za pravo da slavi Dan Republike Srpske, 9. januar.

Dan Republike u Foči je obilježen služenjem parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske na gradskom groblju Božovac, obilaskom Spomen-sobe u Gradskom muzeju, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralnom spomeniku palim borcima.

Foča: Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Na centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Milićima danas su, povodom Dana Republike, predstavnici rukovodstva opštine i opštinske Boračke organizacije položili cvijeće.

Dan Republike Srpske obilježen je danas u Modriči gdje je služen parastos i položeno cvijeće na centralni spomenik i u spomen-sobi poginulim borcima i civilima u posljednjem otadžbinskom ratu.
Vijence na centralno spomen-obilježje položili su predstavnici opštine, organizacija i udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata i prethodnih ratova brojnih ustanova i privrednih preduzeća.

Na mjesnom groblju Lipa u Svodni kod Novog Grada danas su predstavnici mjesne Boračke organizacije položili vijenac i prislužili svijeće kod spomenika braće Marčeta, a služen je i parastos. Polaganje cvijeća i parastos organizovani su svake godine povodom Dana Republike Srpske.

Mladi socijalidemokrati iz Novog Grada su povodom 9. januara - Dana Republike Srpske položili cvijeće u Spomen-sobu palim borcima. Predsjednik mladih Milan Žujić je rekao da mladi imaju obavezu da čuvaju sjećanje na herojski čin stvaranja Republike Srpske. U spomen-sobi u Novom Gradu postavljene su fotografije 356 poginulih boraca iz Novog Grada, kao i dokumentarni material.

U gradskom parku u Kostajnici položeni su vijenci na spomen-obilježja poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i NOR-u, u okviru obilježavanje 25 godina postojanja Republike Srpske. Proslava Dana Republike Srpske u Kostajnici nastavljena je svečanom akademijom i prigodnim programom u bisokopskoj sali.

Povodom Dana Republike Srpske i u Šamcu je opštinska uprava organizovala tradicionalni prijem za predstavnike privrednog, javnog, političkog i kulturnog života te lokalne zajednice.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević organizovao je u gradskoj kući u Andrićgradu prijeme za predstavnike institucija, udruženja, sveštenstvo, te istaknute pojedince.

Predstavnici opštine Kozarska Dubica i opštinske Boračke organizacije povodom obilježavanja Dana Republike položili su danas cvijeće i zapalili svijeće u Spomen-sobi poginulim borcima Vojske Republike Srpske, u pomen na 224 borca iz te opštine koji su u temelje Republike ugradili svoj život.

"Ovdje u Spomen-sobi vidim svoje školske kolege, prijatelje, poznanike koji su u temelje Republike Srpske ugradili svoj život i mi ih nikako i nikada ne smijemo zaboraviti, njih i njihove porodice", rekao je načelnik Radenko Reljić.

Ćibić je naglasio da se Dan Republike, 9. januar, obilježava danas i da će biti obilježavan i ubuduće. "To ne smije biti zaboravljeno ni na koji način zato što borci i boračka populacija to nose sa sobom", rekao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić.

Kozarska Dubica- položeno cvijeće u Spomen-sobi

Večeras je Dubičane zabavljao Dejan Petrović i orkestar Big bend.

Povodom 25. rođendana Republike Srpske, mladi Opštinskog odbora SNSD u Kozarskoj Dubici položili su cvijeće kod Spomen-krsta na obali rijeke Une i time odali počast Dubičanima koji su za Republiku Srpsku dali svoj život.

"Danas smo odali počast najhrabrijima među nama, onima koji su dali živote za našu Republiku. Ovo je dan koji treba svi da slavimo, da budemo ponosni i da baštinimo naše blago", rekao je predsjednik Mladih SNSD Kozarska Dubica Miloš Banjac.

On je naglasio da ove godine 9. januar treba da se slavi s razlogom više jer su građani referendumom odbranili ovaj datum kao Dan Republike Srpske. Istakao je da se posebno treba čuvati sjećanje na one koji su dali život za Republiku.

Više stotina građana Milića, uprkos izuzetno hladnom vremenu, okupilo se večeras na centralnom gradskom trgu da bi uz muziku, kuvano vino, čaj i slatkiše, proslavili Dan Republike Srpske.

Prethodno je u sali milićkog Doma rudara održana svečana akademija na kojoj su nastupili glumci amateri, članovi Kulturno-umjetničkog društva "Boksit" iz Milića sa simboličnim scensko-muzičkim nastupom posvećenom stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Prisutnima u sali Doma rudara obratio se i poslanik u prvom sazivu Skupštine srpskog naroda Rajko Dukić, koji je podsjetio da je paralelno sa stvaranjem Republike Srpske, prije, tokom i poslije rata, stvarana i opština Milići.

"Građani Milića, borci i svi oni koji su se žrtvovali za Republiku Srpsku, koji su poginuli, dali su mnogo i za stvaranje i odbranu opštine Milići. To se ne smije zaboraviti i za naredne stotine godine, a nadam se da ćemo vrlo brzo dočekati da imamo i veći nivo državnosti nego što ga imamo danas", rekao je Dukić.

Udrženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske - Podružnica Istočno Sarajevo proslavilo je večeras u Klubu veterana Istočno Novo Sarajevo 9. januar Dan Republike Srpske.

Predsjednik Udrženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske - Podružnica Istočno Sarajevo Radovan Pejić čestitao je građanima Republike Srpske krsnu slavu Svetog Stefana i Dan Republike.

"Željeli smo da obilježimo Dan Republike Srpske, a predsjednik Udruženja Goran Mačar informisao je prisutne o stvaranju Republike Srpske i učešću pripadnika MUP-a u njenom stvaranju", rekao je Pejić.

Obilježavanje Dana Republike (Foto: Velimir Lovrić/Fejsbuk)

Obilježavanje Dana Republike u Prnjavoru (Foto: Ljubiša Aksentić)

Obilježavanje Dana Republike (Foto: Dalibor Terzić)

Obilježavanje Dana Republike- Novi Grad (Foto: Dario Carić)

Obilježavanje Dana Republike (Foto: Roberto Quattrone)

Rad mladog dizajnera Miljana Marića (Foto: Јovana Marić)

Obilježavanje Dana Republike- Nožičko kod Srpca (Foto: Aleksandar Nježić)

Obilježavanje Dana Republike (Foto: Branimir Furtula)