latinica  ћирилица
04/01/2017 |  13:28 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Nema registrovanih slučajeva ptičijeg i svinjskog gripa u Srpskoj

Od početka sezone nisu registrovani slučajevi ptičijeg i svinjskog gripa, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kada je riječ o infekcijama kod ljudi, od početka sezone prijavljeno je 21.462 akutne respiratorne infekcije, 7.955 infekcija sličnih gripu i sedam slučajeva teških respiratornih infekcija.

Načelnik Službe za epidemiologiju u IЈZ Srpske Ljubica Јandrić rekla je da je ove sezone, u odnosu na prethodnu, prijavljeno nešto više infekcija.

Ona je navela da je najvažnija i najefikasnija mjera prevencije gripa vakcinacija, te da je ove sezone u IЈZ Republike Srpske komercijalnom vakcinom vakcinisano 1.600 osoba.

Besplatnom vakcinom, koju je obezbijedio Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za kategorije stanovništva koje imaju zdravstvene indikacije, vakcinisano je 15.000 osoba.

U opšte mjere prevencije od virusa gripa spada lična i kolektivna higijena, odnosno pokrivanje usta prilikom kašljanja i kihanja, higijensko odlaganje papirnih maramica nakon svake upotrebe, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, provjetravanje prostorija više puta dnevno, izbjegavanje boravka u zatvorenom prostoru, većih skupova i bliskih kontakata sa drugim osobama.

Preporučuje se i izbjegavanje kućnih ili bolničkih posjeta kod respiratornih infekcija, korištenje u ishrani toplih napitaka, voća, povrća i slično.

Grip je virusno respiratorno oboljenje koje se javlja sezonski i prenosi direktnim kontaktom i indirektno, preko predmeta i površina.

Simptomi gripa su groznica, povišena temperatura, kašalj, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, ekstremni umor, glavobolja i bol u grlu.

Osnovno liječenje uključuje mirovanje, zatim nadoknadu tečnosti /čajevi, prirodni sokovi/, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja, kao i lako probavljive hrane sa što više voća i povrća.

Izvor: Srna