latinica  ћирилица
03/01/2017 |  16:22 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Prioriteti dobojske bolnice u 2017. (VIDEO)

U dobojskoj bolnici je tokom 2016. obavljeno 1.330 porođaja što je za oko 100 više nego godinu prije.
Doboj Bolnica - Foto: RTRS
Doboj BolnicaFoto: RTRS

Obezbjeđivanje boljih uslova u porodilištu i drugim odjeljenjima ove zdravstvene ustanove prioritet je i ove godine.

Moderniji ultrazvučni aparat i laparaskopski stub na vrhu su spiska želja zaposlenih u porodilištu.To bi, kažu, omogućilo bolju zdravstvenu zaštitu pacijentkinjama i olakšalo rad ljekara.

- Mlade kolege koje su na specijalizaciji su voljni da rade kao i mi stariji, ali bi trebalo da imamo nov laparaskopski stub, na taj način bi uklopili kompletnu službu, kaže dr Godana Sredanović, načelnica Službe ginekologije i akušerstva.

Medicinske opreme na odjeljenju radiologije ima dovoljno. Nedostaje im, kažu, stručnjaka.

- Potrebno nam je više ljudi, radiologa je manjka, ne samo u Doboju nego u cijelom regionu. Sa direktorom smo napravili dogovor, četiri imamo na specijalizaciji i trebalo bi još toliko da bi mi u narednih pet godina imali optimalan broj ljudi, pojašnjava Obrad Јović, šef Službe za radiologiju.

Prošlu godinu obilježila je rekonstrukcija hirurških i porođajnih sala, vešeraja, obnovljena je fasada, stolarija, mokri čvorovi.

Prioritet u ovoj godini je zamjena kotlova na mazut sa kotlovima na pelet za šta je potrebno oko 400.000 maraka.

- Naše uštede bi bile preko 200.000 godišnje i to nam je prioritet. Možda ćemo to uraditi preko privatno javnog partnerstav tako što bi taj neko pomogao finansiranje nabave kotlova a mi bi od njega nabavili pelet, ističe Vlado Đurđević, direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj.

Tokom 2016. dobojska bolnica imala je više od 19.000 pacijenata na ležanju, te oko 350.000 ambulantnih pregleda što je svrstava odmah iza Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.