latinica  ћирилица
03/01/2017 |  12:10 ⇒ 14/02/2023 | 12:30 | Autor: RTRS

Zemlja zarobljenog uma

PIŠE: Siniša Mihailović

Šta je i ko je zarobio um ove zemlje ili , bolje rečeno, ove državne zajednice?
Karta Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Karta Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Kako god razmišljam o tome odgovor mi leži samo u jednom-Sarajevo. Tamo je način ponašanja postao mržnja. Mržnja prema svemu što ne misli kao Krug 99, ili kao Bošnjački institut ili kao Bakir. Tamo se mediji utrkuju u plasiranju bilo čega negativnog iz “manjeg entiteta”. Tamo je izgovoriti Republika Srpska tako teško. Postoji samo RS ili manji entitet. Tamo je stradanje dozvoljeno samo jednima. Tamo je stran svako ko razmišlja naglas i ko je drugačiji.

Ovo je, naravno, zvanično Sarajevo. Takvu sliku pruža. Neka se ne uvrijede oni za koje znam da nisu takvi. I oni za koje ne znam, ali znam da ih ima. Oni su u manjini, svjesni da je nemoguće promijeniti stvari. Da je nemoguće govoriti o promjeni krvne slike Federacije.

A ona se dešava. Prvo ispotiha, na mala vrata. Sad sve jače, brže, očiglednije.

I postoji plan. I da, vjerujem u teorije zavjere. A ovo jeste. Plan je vidljiv, ko želi da vidi. I da progleda. U njemu je samo jedna tačka-kako ugasiti “manji entitet”.

Izvršioci su takođe vidljivi. Ako zanemarimo politički onemoćalog Valentina Incka, jer njegovo je vrijeme iscurilo davno, tu je Ustavni sud, kojim rukovodi Izetbegović Mali, u prvom ešalonu, sem njega su i svi političari, društveni radnici, profesori....

Ne postoji mjesto ni vrijeme u kojem se to ne radi. Ne postoji nijedan skup na kojem se to ne naglasi. Za sve je kriva Srpska. I za promjenu kretanja na nebu.

A to što u Mostaru nema izbora osam godina, što je Stolac postao grad slučaj, što samo u “većem entitetu” postoje dvije škole pod jednim krovom, što Hrvatima predsjednika biraju bošnjaci, što postoji jedanaest vlada i isto toliko administracija, ...hiljade što, koga to zanima dok postoji glavna smetnja.

Zarobljen vam je um u neshvatanju kretanja i želja pola zemlje. Ako zemlja postoji. Ako nije samo virtuelna.

A jeste.

Zarobili ste ga u iritantnom shvatanju svoje vizije političkog uređenja , bez da pitate i ostale. Postali ste isto tako autistični kao što ste govorili da su Srbi, tada većina u Јugoslaviji sa samo 36%, bili u bivšoj zemlji. Borili ste se protiv toga, a onda preuzeli isti model ponašanja. I kada neko govori o tome on je nepodoban, on je na listama vaših medija, stavljenih potpuno pod kontrolu Izetbegovića Malog.

Kako je dosadno kad vas čovjek sluša o ZAVNOBiH-u. Kako je naporno da vas slušamo i kako smatrate da je svako u “manjem entitetu” izgubio razum.

Pozivate se na ZAVNOBiH svjesno ignorišući činjenicu da je on nastao iz AVNOЈ-a, protiv kojeg ste se tako zdušno borili. Pa zar može jedno bez drugoga? Zar bi bilo drugog bez ovog prvog? Ali vi ste odlučili da selektivno priđete istoriji. Da prekrajate, da se igrate i da zarobite svoj narod u lažima.

Pa čak i ZAVNOBiH se uzima selektivno, jer je Vojislav Đedo Kecmanović izbrisan iz sarajevskih ulica. A bio je prvi predsjednik tog tijela na koji se pozivate.

Um je zarobljen i ne vidi se šuma od drveta. I neće biti bolje. Naprotiv. Јer polako, ali sistematski, vehabijski način života ulazi u sve pore vašeg društva. Nameće svoja pravila. Osvaja prostor i onima koji su za tzv.građansku državu postaje sve neugodnije, dok im se prostor za djelovanje sužava.

I kad već govorimo o građanskoj državi. Ne zaboravite-ona se pravi tek kad se napravi nacionalna država. To govori istorija. Pitajte Engleze, Francuze, Nijemce...Ne forsirajte nešto što je istorijska paradigma.

I jedno pitanje. Šta je slijedeći korak u Federalnom životu nakon činjenice da je piva, vina i žestokog pića sve teže naći u kafanama? Tiha, nenapisana pravila o vrsti muzike koju ćete slušati ili nešto još teže? Vidjećemo.

Za sada problem vidite u Republici Srpskoj, ali nije tu. Vjerovali ili ne. Problem je u vašim zarobljenim umovima u kojima sve što je srpsko nosi epitet četničkog, a sve što govori protiv srpskog, a dolazi iz “manjeg entiteta” se označava pozitivnim.

Takve se stvari obično završe tragično, kao što je završila i Јugoslavija, protiv koje ste bili.