latinica  ћирилица
28/12/2016 |  08:36 ⇒ 08:46 | Autor: RTRS

Klizanje i skijanje ispravljaju "X" noge

"X" noge najčešće nastaju usljed ravnih stopala, a prva mjera njihove korekcije je nošenje odgovarajućih uložaka i jačanje mišića natkoljenice.
Skijanje (Foto: Thinkstock) -
Skijanje (Foto: Thinkstock)

Deformitet poznat kao "X" noge najčešće je prisutan među školskom djecom, ali nije rijedak ni kod odraslih. S obzirom na to da "X" noge najčešće nastaju usljed ravnih stopala, prva mjera njihove korekcije je nošenje odgovarajućih uložaka, a da bi se ojačali mišići natkoljenice, stručnjaci u ovo doba godine savjetuju da se bavite klizanjem i skijanjem.

"Јačanje mišića natkoljenice i nošenje ortopedskih uložaka sprječava da s vremenom dođe do deformacije na zglobovima koljena", kaže Snežana Milanović, fizioterapeut Centra za korektivnu gimnastiku iz Beograda.

"Јer, kada koljena idu u "X", a pri tome u stojećem položaju mogu da se sastave stopala, radi se o prividnom deformitetu koji se veoma uspješno ispravlja nošenjem uložaka i odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Osim skijanja i klizanja, sagovornica Novosti kaže da su i vožnja bicikla i rolera podjednako efikasne fizičke aktivnosti.

Za ispravljanje "X" nogu odlične rezultate daju i ciljane vježbe koje bi trebalo da se izvode gotovo svakodnevno. Riječ je o vrlo jednostavnim pokretima koje možete bez opterećenja da izvodite dok gledate omiljeni TV program ili dok traju reklame.

Sastavljeni tabani

Sjedite na pod i sastavite tabane. Dlanovima pritiskajte koljena nadole. Vježbu ponovite deset puta u tri serije.

Prekrštene noge

Probajte što više puta da ustanete i sjednete s prekrštenim nogama.

Potiskivanje koljena u stranu

Spustite se u čučanj, blago razmaknite noge i stopala okrenite upolje. Postavite laktove na koljena i njima potiskujte koljena u stranu. Vježbu ponovite deset puta u tri serije.

Hodanje u čučnju

Hodajte u čučećem položaju sa stopalima okrenutim upolje. Odredite sebi distancu koju vam omogućava prostor i pređite je nekoliko puta.

Teži oblik

Težim oblikom "X" nogu smatra se kada u stojećem položaju nije moguće približiti stopala na manje od pet santimetara.

"Osim ciljanih vježbi, ovaj teži poremećaj liječi se korektivnim šinama, odnosno onim statičnim koje se nose noću i primjenjuju se kod djece i dnevnim dinamičnim šinama koje su namijenjene starijima", kaže Snežana Milanović, fizioterapeut.

"Najteži oblik "X" nogu, koji onemogućava normalno stajanje i hodanje, liječi se operacijom."

Izvor: B92