latinica  ћирилица
23/12/2016 |  21:31 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Trikovi iz kuhinje kojima ćete ublažiti grlobolju

Grlobolja je česta pojava u hladnijim mjesecima. Najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnih žica ili suvi vazduh kojem smo izloženi boraveći u toplim i zatvorenim prostorima.
Grlo, krajnici-ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Grlo, krajnici-ilustracija (Foto: Thinkstock)

Bez obzira na to da li su bolovi u grlu posljedica bakterijske ili virusne infekcije, jake prehlade ili mehaničke iritacije suvim vazduhom, hladnim napicima, glasnim pevanjem ili vikanjem, gutanje je često vrlo otežano.

Topla limunada

Za početak napravite toplu limunadu u kojoj ćete razmutiti kašičicu meda.

Slana voda

U čašu obične vode (200 ml) razmuti kašičicu morske soli. Grgljajte gutljaj po gutljaj tečnosti u grlu dok ne potrošite pripremljenu količinu. Postupak ponoviti nekoliko puta tokom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i ukloniće osjećaj grebanja.

Bijeli luk

Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, pa čak i gljivice. Čim osjetite grebanje u grlu, preventivno pojedite nekoliko režnjeva bijelog luka, a nasjeckani se odlično spaja sa salatama. Od njega se može pripremiti i efikasno sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuvane i ohlađene vode dodajte nekoliko izgnječenih režnjeva bijelog luka. Nakon nekoliko sati procijediti. Dobijenu smjesu grgljajte u grlu nekoliko puta tokom dana.

Ren

U čašu tople vode dodajte kašičicu svježeg narendanog rena i jednu kašičicu meda. Dobro promiješajte i pijte polako u gutljajima.

Јabukovo sirće

Kada se jave prvi simptomi upale grla, preporučuje se ispiranje grla jabukovim sirćetom. U čašu tople vode razmuti tri kašičice sirćeta, grgljajte pa ispljunite.

Tečnost

Treba uzimati više tečnosti, posebno biljnih čajeva koji se mogu zasladiti medom i u ohlađeni dodati nekoliko kapi limunovog soka. Na taj način će sluznica biti manje suva.

Sirup od luka

U teglu slagati kriške luka, limuna, kašiku meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijediti u tamnu bočicu i uzimati po jednu kašiku na svaka dva sata.

Izvor: B92