latinica  ћирилица
19/12/2016 |  18:23 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

U "šumi Robina Huda" pronašao prsten iz srednjeg vijeka

Lovac na blago pronašao je u britanskoj Šervudskoj šumi, poznatoj po Robinu Hudu, prsten iz srednjeg vijeka čija se vrijednost procjenjuje na oko 70.000 funti.
U šumi "Robina Huda" našao prsten iz srednjeg vijeka (Foto:nezavisne.com) -
U šumi "Robina Huda" našao prsten iz srednjeg vijeka (Foto:nezavisne.com)

Mark Tompson pronašao je prsten u zemlji nakon samo 20 minuta potrage uz pomoć detektora metala. Vjeruje se da prsten datira iz 14. vijeka, piše "Dejli mejl". Tompson (34), koji je počeo prije samo 18 mjeseci da traga za predmetima uz pomoć detektora za metal, nadao se da će naći nešto uobičajeno kao što je izgubljeni novac ili neki vredniji predmet koji su odbacili izletnici.

Ali on je nakon oglašavanja signala iz mašine ugledao zlatni predmet i nakon što je uklonio blato i zemlju pojavio se prsten sa safirom. Tompson se konsultovao sa ekspertima koji su mu rekli da prsten može da vrijedi između 20.000 i 70.000 funti. Stručnjaci sada analiziraju prsten u Britanskom muzeju.

Na jednoj strani prstena ugraviran je lik bebe Isusa Hrista, a na drugoj svetac ženskog roda. Šervudska šuma, u Notingemšairu, poznata je kao mjesto u kojoj je boravio legendarni engleski srednjovjekovni junak Robin Hud, odmetnik koji je otimao od bogatih i dijelio siromašnima.

Izvor: Nezavisne novine