latinica  ћирилица
18/12/2016 |  16:28 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Kineski carski pečat prodat za 22 miliona evra

Kineski carski pečat iz epohe Ćjanlun (1736-1798 ) prodat je za rekordnu aukcijsku sumu! Kupio ga je neimenovani kineski kolekcionar za 22 miliona evra.
Kineski pečat - Foto: AFP
Kineski pečatFoto: AFP

Kineski carski pečat iz epohe Ćjanlun (1736-1798 ) prodat je za rekordnu aukcijsku sumu! Kupio ga je neimenovani kineski kolekcionar za 22 miliona evra... Ta prodajna cijena je dvadeset puta veća od početne cijene na aukciji u Parizu, potvrđeno je iz aukcijske kuće “Druo“.

Vrijednost pečata je bila procjenjena na između 800.000 i milion evra. Napravljen je od bež i crvenog steatita, jednog od najdragocjenijih materijala za pečate tadašnjeg vremena, iz jugoistočne provincije Fudžijan.

Inače, to je rekordan iznos za koji je jedan pečat prodat na aukciji, a raniji rekord je iznosio 13.840.000 evra. U aukcijskoj sali i preko telefona više ljudi se nadmetalo za kupovinu tog pečata, ukrašenog stilizovanim zmajevima, simbolom carske vlasti.

Prema ocjeni stručnjaka sa aukcije, car Ćjanlun je poznat po tome što je imao veliki broj carskih pečata, izuzetne izrade. Car je veliku pažnju pridavao umjetnosti i kulturi i naredio je da mu se izradi više od 1.800 carskih pečata. Tako je od 1.800 pečata, približno 700 njih nestalo, a oko 1.000 ih je sačuvano u muzeju Zabranjenog grada u Pekingu.

Danas svaki od tih kineskih carskih pečata vrijedi pravo malo bogatstvo, pa ne čudi da su predmet traganja mnogih kolekcionara širom svijeta. Pečat je krajem 19. vijeka kupio mladi francuski kolekcionar, ljekar koji je radio u mornarici i koji je više puta boravio u Kini. Predmet je od tada u istoj porodici.

Izvor: Večernje novosti