latinica  ћирилица
17/12/2016 |  13:41 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Na Mediteranu tajanstveno ostrvo prima samo hiljadu gostiju

Mediteran krije maleno ostrvo, savršeno za skrivanje blaga koje se na njemu navodno i nalazi. Ipak, mala je vjerovatnoća da će iko moći da ga iskopa.
Ostrvo Montekristo (foto:bookvar.rs) -
Ostrvo Montekristo (foto:bookvar.rs)

Ostrvo Montekristo, koje je postalo slavno nakon što je u 19. vijeku francuski pisac Aleksandar Dima objavio roman "Grof Monte Kristo", čuva legendu o zakopanom blagu koje je tamo lično sakrio Crvenobradi.

Samo hiljadu turista godišnje, ili bolje reći srećnika, ima dozvolu za posjetu ovom prirodnom raju, a lista je popunjena u naredne tri godine.

Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterija, a glasine o ostrvu kao mjestu na kojem se krije plijen počele su još prije nekoliko stotina godina, kada je samostan na ostrvu počeo da stiče veliko bogatstvo.

Ipak, posmatrano iz današnje perspektive, to nije ništa čudno, jer je prva kapelica na ostrvu izgrađena još u 7. vijeku, a kasnije su za njeno održavanje i opremanje bile zaslužne bogate porodice koje su davale donacije. Uprkos tome, mnogi vjeruju da je Crvenobradi upravo ovdje sakrio dragocjenosti, ukradene u njegovim pljačkaškim pohodima u 16. vijeku.

Ostrvo će svakako još dugo biti mjesto legendi, a ukoliko iz razumljivih razloga ne uspijete da ga posjetite, ako ništa drugo - uvijek možete da pročitate istoimeno remek-djelo svjetske književnosti.

Izvor: Agencije