latinica  ћирилица
17/12/2016 |  11:37 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

UKC RS posjetio jedan od najboljih transplantologa svijeta

Јedan od pet najboljih svjetskih transplantologa Lionel Rosten iz Francuske posjetio je Odjeljenje nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje je sa domaćim stručnjacima razgovarao o produbljivanju saradnje u oblasti transplantacione medicine.
Transplantolog Lionel Rostang i Francuske - Foto: SRNA
Transplantolog Lionel Rostang i FrancuskeFoto: SRNA

Rosten je u razgovoru sa načelnikom Klinike za unutrašnje bolesti Branislavom Gašićem, šefom Odjeljenja nefrologije sa opštom internom medicinom Vlastimirom Vlatkovićem i članom Transplantacionog tima UKC-a Miloradom Grujićićem podijelio najnovije informacije o zakonskim regulativama, procedurama i načinu izvođenja kadaverične i srodničke transplantacije sa ili bez kompatibilne krvne grupe u Francuskoj i u zemljama Balkana.

Iz UKC-a su naveli da je svrha jučerašnje Rosten posjete produbljivanje saradnje između stručnjaka u oblasti transplantacione medicine, pogotovo ako se uzme u obzir da je nekoliko pacijenata iz Srpske u okviru projekta "Otvorene mreže" transplantirano pod njegovim medicinskim nadzorom.

"Svi pacijenti iz Srpske koji su transplantirani pod nadzorom Rostena su prethodno obrađeni za transplantaciju te kontrolisani i praćeni nakon transplantacije u UKC-u Srpske", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Rostena razmatrani su različiti modaliteti saradnje, sa fokusom na dodatnu edukaciju patologa i nefrologa UKC-a Republike Srpske u prestižnim transplantacionim centrima u Francuskoj.

Rosten, koji je šef nefrološko-transplantološkog odjeljenja Univerzitetsko kliničkog centra u Grenoblu, posjetio je UKC Srpske u organizaciji "Otvorene mreže Banjaluka", zajedno sa predsjednikom Udruženja "Otvorena mreža" Almirom Čehajićem Batkom.

Izvor: SRNA