latinica  ћирилица
16/12/2016 |  15:11 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Bogdanić: Porodilje dobijaju kvalitetne zdravstvene usluge (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da porodilje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci mogu dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u opremljenim porođajnim salama i bolesničkim sobama.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Na konferenciji za novinare u Banjaluci istaknuto je da su, u okviru rekonstrukcije Porodilišta, nabavljeni CTG aparati, fetalni monitori i ultrazvučni aparat, dva savremena operaciona stola, transportna kolica, aspiratori, savremena kolica za lijekove, te novi stolovi, lampe i posteljina.

Bogdanić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ostvarena saradnja sa Udruženjem građana "Djeca, roditelji, porodilje" s ciljem upoznavanja budućih majki sa relevantnim informacijama o porođaju.

On očekuje da će do kraja januara biti u funkciji dva rekonstruisana sprata centralnog medicinskog bloka UKC-a, te da će u što skorije vrijeme i hirurgija biti preseljena na ovu lokaciju.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Mirko Stanetić naveo je da je u rekonstrukciju Porodilišta do sada uloženo oko 900.000 KM, te da je sredstva obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite putem Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

"Ove godine rođeno je više od 3.000 beba, što govori kolika je naša obaveza u tom smislu važna", rekao je Stanetić i dodao da će rekonstrukcija u Klinici za ginekologiju i akušerstvo biti nastavljena.

Načelnik Klinike Vesna Ećim Zlojutro rekla je da je, osim opremanja, mnogo urađeno i na edukaciji kadrova.

"Naše porodilje, ukoliko dozvoljava akušerski nalaz, mogu da se kreću, spontano odlaze u toalet u Porodilištu. Uvedena je i procedura da se svakoj pacijentkinji objasni šta će joj se raditi i zbog čega, te da se za to traži njena saglasnost", navela je Zlojutro.

Porodilji je omogućena i veća privatnost tokom pregleda i porođaja, te mogućnost prisustva osobe od povjerenja tokom porođaja.

Izvršni direktor Udruženja "Djeca, roditelji, porodilje" Dubravka Vujnović Božić rekla je da je ovo udruženje nastalo okupljanjem žena koje nisu imale najbolja iskustva tokom porođaja, ali da su negativne stvari promijenjene u saradnji sa rukovodstvom UKC-a.

"Prisustvo porođaju osobe od povjerenja možda djeluje kao sitna stvar, ali je to veliki iskorak u našem društvu, kao i mogućnost da trudnice dođu i obiđu porođajnu salu i razgovaraju sa ginekolozima", rekla je Božićeva.

Projektom rekonstrukcije predviđen je i niz organizacionih promjena, da bi bio uspostavljen što bolji odnos medicinskog osoblja i porodilja.