latinica  ћирилица
16/12/2016 |  09:13 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Ruska jela u japanskim školama (FOTO)

Škole u japanskom gradu Nagatou uključile su u svoje jelovnike ruska jela povodom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina toj dalekoistočnoj zemlji.
Ruska jela u japanskim školama (foto: ©Sputnik/ Maria Glebova) -
Ruska jela u japanskim školama (foto: ©Sputnik/ Maria Glebova)

Sve osnovne i srednje škole u gradu Nagatou u prefekturi Јamaguti služe svojim učenicima tradicionalna ruska jela kao što su boršč i piroške povodom mnogo očekivanog susreta japanskog premijera Šinza Abea i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lokalni restorani odlučili su da iznenade svoje mušterije još jednim jelom ruske kuhinje - šašlikom (vrsta roštilja). ​Dok su čekali da počne sastanak novinari su posluženi vaflovima sa zelenim čajem i tradicionalnom japanskom poslasticom napravljenom od mandarina i pirinčanog brašna.

Ruska jela u japanskim školama (Foto: Akiyoshi Komaki 駒木明義‎@akomaki )

Јapanski đaci su takođe za novinare pripremili slanu kafu i ispekli ruski hljeb.

- Nikada do sada u istoriji našeg grada nije se desio tako veliki događaj - rekao je novinarima portparol gradskih vlasti Masaki Murakami.

Gradske vlasti pažljivo su pripremile sastanak. Na ulicama Nagatoa, duž kojih su postavljeni transparenti na ruskom jeziku, stanovnici su dočekali Vladimira Putina mašući ruskim zastavama.

Slana kafa (foto:©Sputnik/ Maria Glebova)

Štaviše, gradske vlasti odlučile su da napravi veb-sajt na ruskom. U cijeloj prefekturi našli su samo jednu osobu koja govori taj jezik, ali koja je bila voljna da pomogne, rekao je predstavnik grada.

Izvor: Sputnjik