latinica  ћирилица
15/12/2016 |  14:01 | Autor: RTRS

Način ishrane za osobe s visokim pritiskom

Osnovne smjernice za smanjivanje rizika od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) su prestanak pušenja, ograničenje unosa alkohola, soli, procesuiranih i suhomesnatih proizvoda te smanjenje tjelesne mase.
Ishrana - Foto: nezavisne novine
IshranaFoto: nezavisne novine

U bolnicama se osobama s hipertenzijom propisuje neslana dijeta, odnosno preporučuje se smanjenje unosa hrane koja sadrži srednje do visoke količine soli, kao što su suhomesnati proizvodi, sardine konzervirane u ulju, dimljena riba, tvrdi i polutvrdi sirevi, topljeni sir, konzervirano ukiseljeno povrće i slično.

Na stranici "US News" već šest godina DASH prehrana s manje soli preporučena je dijeta za osobe s povišenim krvnim pritiskom i najbolja dijeta uopšteno. Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika koje su prema načelima DASH dijete pomaže u snižavanju pritiska.

Pravila DASH dijete

Koliko soli i kalijuma treba unijeti dnevno?

* So - osobe koje imaju problem s povišenim krvnim pritiskom ne bi trebalo da unose više od 2.000 do 2.400 miligrama natrijuma, odnosno od pet do šest grama soli na dan. Budući da se većina soli unosi hranom, vrlo je važno birati kvalitetnije proizvode koji po sastavu imaju manji udio soli. Uz ovakve proizvode dobro je kombinovati hranu koja je izvor kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a to je povrće i voće.

* Kalijum - s natrijumom reguliše ravnotežu vode u tijelu. Nekoliko velikih studija pokazalo je da je povećan unos kalijuma povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Preporučeni unos kalijuma za odrasle osobe je 4,7 grama na dan.

Međutim, dokazi ne upućuju na to da oni s visokim krvnim pritiskom treba da uzimaju nadomjestke kalijuma. Bitan faktor u prevenciji visokog krvnog pritiska je i pravovremeno izlaganje suncu zbog vitamina D.

Izvor: Nezavisne novine