latinica  ћирилица
14/12/2016 |  11:40 | Autor: RTRS

Vraća se legendarni "poni" bicikl

Na nekadašnjem jugoslavenskom tržištu popularni bicikli "poni" koji su se po italijanskoj licenci proizvodili u Sloveniji prodavaće se od početka sljedeće godine u moderniziranoj verziji, ali uz cijene koje neki drže problematičnim.
"Poni" bicikli kompanije Gor kolesa (Foto: Ziga Intihar-105) -
"Poni" bicikli kompanije Gor kolesa (Foto: Ziga Intihar-105)

Bicikli će se raditi u više verzija i od različitih materijala, a cijena osnovnog modela biće 329 eura, dok će najskuplji "premijum" model s dodatnim komponentama stajati 789 eura, objavili su slovenski mediji.

Proizvodnja počinje u proljeće sljedeće godine, ali se već sada mogu naručiti. Prodavaće ih firma BTC, a službeno će ih proizvoditi kompanija Gore kolesa, u saradnji s Gorenjem iz Velenja u čijim će se pogonima i montirati.

Koncern Gorenje, veliki proizvođać kućanskih aparata, lani je otkupio prava na proizvodnju ovog legendarnog bicikla od ljubljanske tvornice Rog koja je prije više godina otišla u stečaj.

Modernizovani "poni" pod nazivom "Gor kolesa" namijenjen je za sve uzraste, a na početku će kupci moći birati između tri modela u 28 različitih kombinacija.

Za sada će se sastavljati od komponenata uvezenih iz Kine, a kupci će na isporuku morati čekati nekoliko mjeseci, tvrdi mariborski list "Večer".

Na početku je namjera izraditi oko 4.000 bicikala, kako bi se vidjelo kako će ići prodaja.

Računa se u prvom redu na moguće kupce iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, a potencijalno i na druga moguća tržišta.

-U budućnosti računamo i na varijantu Gor kolesa na električni pogon - rekao je za list jedan od voditelja projekta Rok Lesjak.

Autor: Fena