latinica  ћирилица
12/12/2016 |  19:23 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Fleksitarianizam- novi način ishrane

Prema američkom lancu zdrave hrane "Whole Foods", fleksitarianizam će biti vodeći trend u ishrani 2017. godine, a podrazumijeva da jedete većinom, ali ne isključivo, vegetarijansku ili vegansku hranu.
Povrće - Foto: RTRS
PovrćeFoto: RTRS

Manje mesa u ishrani dobro je za planetu, ali i za naše zdravlje, a čini se da sve više ljudi svjesno smanjuje konzumiranje mesa.

Nakon uspona i blagog pada sirove ishrane, fleksitarianizam izgleda kao dobra alternativa vegetarijanstvu i veganstvu.

Kao fleksitarian možete jesti meso vikendom, kada jedete van kuće ili nakon šest popodne, a određujete to prema tome šta vam najviše odgovara.

Naravno, ovaj način ishrane nije novina, ali je sve popularniji, zahvaljujući Ričardu Brensonu, Emi Tompson i DŽejmiju Oliveru koji su podržali kampanju "Bezmesni ponedjeljak" koju su 2009. počeli Pol, Meri i Stela Mekartni potičući građane da se odluče za bezmesne obroke.

"Bezmesni ponedjeljak" je najbolji izgovor da se usredserdite na beskrajnu raznolikost povrća i preukusna jela koja možete od njega napraviti, poručio je DŽejmi Oliver.

Istraživanja su pokazala da smanjenje unosa mesa daje brojne zdravstvene prednosti, kao manji rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti, a fleksitarianizam daje ljudima mogućnost da poboljšaju svoje zdravlje bez odustajanja od hamburgera i mesnih proizvoda.

Uz porast etičkog i održivog života na planeti, sve je više pristalica koji žele napraviti od Zemlje bolje mjesto za život. Neke organizacije procjenjuju da sektor stočarstva može biti odgovoran za čak 51 odsto globalne emisije stakleničkih glasova.

Zbog toga je, po mišljenju mnogih, idealno rješenje fleksitarianizam.

Izvor: Agencije