latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:51 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Zvaničnik SAD: Potrebno reformisati izborni sistem u BiH

SAD, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma ostaju privržene tom modelu suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH, ali je u toj zemlji potrebno reformisati izborni sistem, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Јi.
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brajan Hojt Јi - Foto: SRNA
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brajan Hojt ЈiFoto: SRNA

SM u BiH ne funkcioniše na niovu na kojem može zadovoljiti potrebe ljudi i ne može osigurati nivo bezbjednosti i prosperiteta koju treba, rekao je Јi novinarima u Zagrebu.

On smatra da će reformski proces podstaći promjene u zakonodavstvu koje će naposlijetku zahtjevati i promjene ustava: "Ali ne krećemo od toga da nam promjena zakona ili ustava bude cilj sam po sebi."

On smatra da je potrebno razgovarati s političarima u BiH i oba entiteta o tome kako postići taj nivo funkcionalnosti.

Kako je rekao, SAD žele da razgovaraju s partnerima u EU, uključujući i Hrvatsku, i sa Hrvatima, Srbima i Bošnjacima u BiH o tome šta smatraju da je neophodno i moguće učiniti prije izbora u jesen 2018. godine.

"Po našem sudu, bilo bi to vrlo nesrećna činjenica da se izbori ponovo održe prema istim pravilima", rekao je američki zvaničnik.

Izvor: Tanjug