latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:15 | Autor: RTRS

Plenković: Natpis "Za dom spremni" - delikatno pitanje

Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izjavio da je delikatno što je Udruženje dobrovoljaca HOS-a baš u Јasenovcu postavilo spomenik svojim poginulim pripadnicima sa natpisom "Za dom spremni", prenosi Hina.
Andrej Plenković (foto:tris.com.hr) -
Andrej Plenković (foto:tris.com.hr)

"Delikatno je da je ovakav spomenik podignut baš u Јasenovcu. To je grb udruženja koje je dobilo dozvolu za rad u Zagrebu i uz dozvolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade", rekao je Plenković nakon sjednice Predsedništva i Nacionalnoga savjeta HDZ-a.

Prema njegovim riječima, postavljanje tog spomenika pokazuje da Hrvatska nije na odgovarajući način postavila zakonski okvir i sudsku praksu kada se radi o totalitarnim društvima i najavio da će pokrenuti institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulisala to pitanje.

"Želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavama koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Јasenovc, ali i prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku", istakao je Plenković.

Izvor: Tanjug