latinica  ћирилица
05/12/2016 |  16:47 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Bijeljina: Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici (VIDEO)

U okviru kampanje - 16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici, Fondacija Lara iz Bijeljine organizovala je seminar za predstavnike centara za socijalni rad u cilju unapređenja saradnje na zaštiti i pružanju pomoći žrtvama nasilja. Nasilje u porodici je kompleksan problem koji se može rješavati samo zajedničkim radom udruženja i institucija, konstatovano je na današnjoj radionici.
Sigurna kuća - Foto: RTRS
Sigurna kućaFoto: RTRS

U Srpskoj svake godine oko hiljadu žena prijavi nasilje u porodici. Ali to nije prava slika jer mali broj žrtava traži pomoć institucija. Smatra se da svaka  druga ili treća žena doživi neku vrstu nasilja u porodici.

Radmila Žigić, direktorica Fondacije ’’Lara"  ističe da žrtve nasilja nemaju adekvatnu zaštitu, da je veoma veliki broj povratnika u činjenju nasilja, da počinioci nasilja nisu adekvatno kažnjeni i da žrtve nemaju mnogo izbora nego da se opet vrate trpljenju nasilja.

U sjeveroistočnom dijelu Srpske postoji samo jedna ’’sigurna kuća’’ i to u Bijeljini u kojoj je ove godine zbrinuto 12 žena. Mali broj žrtava traži pomoć sigurne kuće.

Vladan Trifković iz Centra sa socijalni rad Milići je mišljenja da je najveća krivica za to stid od lokalne zajednice.
Matija Vlačić, socijalni radnik u Šekovićima kaže da su u ovoj imali pet prijavljenih nasilja u porodici i to nad dvoje djece i tri nad ženama.

"Od tih žena jednu smo morali smjestiti u sigurnu kuću. Ona se zadržala mjesec dana i nakon toga se vratila u porodicu", ističe Vlačić.

Da bi se nasilje zaustavilo i spriječilo , potrebna je bolja saradnja nevladinih organizacija koje su povezane u ’’sigurnu mrežu’’ i vladinih institucija koje se bave problemom nasilja.