latinica  ћирилица
05/12/2016 |  15:27 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Bijeljina: Odbornici ne prihvataju smanjenje odborničkog dodatka (VIDEO)

Izborom vršilaca dužnosti deset odjeljenja u gradskoj upravi danas je konstituisana vlast u Bijeljini.
Skupština grada Bijeljine - Foto: RTRS
Skupština grada BijeljineFoto: RTRS

Nastavak sjednice Skupštine grada obilježile su žučne rasprave odbornika iz redova vlasti i opozicije o inicijativi SNSD-a da se ukinu odbornički dodaci i smanje plate predsjednika i potpredsjednika Skupštine. Ova inicijativa na kraju nije dobila potrebnu većinu glasova. Odluke o kadrovskim rješenjima donesene su efikasno za samo četrdesetak minuta. Prihvaćeno je i novo kreditno zaduženje grada od milion maraka i usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 47.145.000 maraka. 

Iz SNSD-a stigla je inicijativa da se ukinu odbornički dodaci i smanje plate predsjednika i potpredsjednika Skupštine. Novac koji bi uštedjeli na ovaj način, kaže predlagač, bio bi preusmjeren za otvaranje novih radnih mjesta i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu.

"Odbornici opozicije su glasali za, svi ostali su bili protiv. Mi ćemo u skaldu sa tim samoinicijativno pokrenuti neke odluke i naš odbornički dodadatk dodijeliti onima za koje mi smatramo da im je to najpotrebnije u ovom trenutku, a nećemo nikako dozvoliti da skupština Grada upravlja našim novcem", istakao je Nedeljko Ćorić, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a.

Odbornički dodatak od 500 maraka mjesečno potreban je izabranim predstavnicima građana da bi pokrili troškove svog rada, posebno zbog toga jer u skupštini grada ima i odbornika koji nemaju drugih primanja, odgovorili su u diskusijama predstavnici vlasti.

"Kod većine odbornika dodatak pokriva samo troškove goriva, dolaska na sjednice, razne komisije i sastanke Skupštine grada Bijeljina. Zaista ne vidim mogućnost da svi odbornici u ovoj situaciji mogu da se odreknu odborničkog dodadatka", istakao je Јovan Gajić, predsjednik Kluba odbornika SDS-a.

Potrebnu većinu glasova nije dobila ni inicijativa odbornice SNSD-a Danijele Đukin da se formira posebna služba palijativne medicinske njege, a jedina inicijativa o kojoj su svi saglasni odnosi se na potrebu rekonstrukcije lokalnog puta prema Gornjem Crnjelovu koju je podnio opozicioni odbornik Uspješne Srpske Ljubiša Petrović.