latinica  ћирилица
05/12/2016 |  14:50 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Pavić: Inicijativa o referendumu o pravosuđu BiH je politikantska (VIDEO)

Inicijativa lidera SDS-a Vukote Govedarice o raspisivanju referenduma o pravosuđu BiH je politikantska, izjavio je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić.
Marko Pavić - Foto: RTRS
Marko PavićFoto: RTRS

Naglasio je da takav referendum nema veze sa realnošću, ali da je saglasan sa neophodnošću reforme pravosuđa.

Pavić je istakao da predstavnici Republike Srpske, bez obzira na stranačku pripadnost, moraju sarađivati sa predstavnicima vlasti BiH i obrnuto.

Poručuje da Ustavni sud i pravosuđe moraju biti vraćeni u nadležne okvire za raspravu i da se svi predstavnici vlasti Srpske moraju boriti za principe koji se zauzimaju u Republici Srspkoj.

"Nije vrijeme izlaziti sa tezama o nekom referendumu o pravosuđu i Ustavnom sudu, kao i za donošenje zakona koji nisu ni približno usaglašeni. Te stvari moramo vratiti u okvire nadležne za raspravu i boriti se da principi koji se zauzimaju u Srpskoj, prođu. Moraju se izbaciti stranci iz Ustavnog suda i donijeti zakon o tom sudu", rekao je Pavić.

Komentarišući prijedlog Napredne Srpske o ukidanju "bijelog hljeba" Pavić ističe da DNS ima rezervu prema prijedlozima ove strankke jer, kako kaže, oni uglavnom nisu u interesu RS.

Na pitanje da li će ponovi da se kandiduje za predjednika stranke, Pavić je izjavio da je "možda dosta kandidature".

Nakon redovne sjednice Predsjedništva DNS-a, Pavić je istakao da je stranka zadovoljna rezultatima ovogodišnjih lokalnih izbora i kontinuitetom rasta povjerenja partiji.

On je rekao da je analiza rezultata na ovogodišnjim izborima rađena za svrhu pripreme za naredne parlamentarne izbore, 2018. godine.

"To je jedna od ključnih godina u kojoj će DNS svojim aktivnostima željeti da građanima predstavi kako da Republika Srpska bude uspješna kao neke lokalne zajednice koje smo vodili", poručio je Pavić.

Kada je riječ o raspisivanju unutarstranačkih izbora na svim nivoima, Pavić je naveo da će taj proces početi 1. februara i završiti do kraja juna naredne godine.

"Pripremili smo sve da ti izbori proteknu u najboljem redu", rekao Pavić i najavio da će sjednica Glavnog odbora DNS-a biti održana u subotu, 10. decembra.

Izvor: RTRS/ SRNA