latinica  ћирилица
01/12/2016 |  14:00 | Autor: RTRS

Pušači imaju osam puta veće šanse za srčani udar

Pušači mlađi od pedeset godina imaju osam puta veći rizik od srčanog udara nego njihovi vršnjaci nepušači, navode stručnjaci.

Ta razlika smanjuje se sa starijim godištima, pa je u starosnoj grupi od 50 do 65 godina taj rizik pet puta veći, a iznad 65 tri puta.

Pušenje je vjerovatno najsnažniji od svih faktora rizika i pogubni učinak iskazuje prije nego drugi faktori, zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu "Srce".

Svi pušači imaju znantno veći rizik od srčanog udara od nepušača, ali do sada nije bilo jasno koliki je on prema starosnim grupama.

Kako bi to ustanovili, naučnici kardiovaskularnog odjeljenja bolnice u engleskom Šefildu proučili su podatke za 1.727 odraslih osoba žrtava tipičnog srčanog udara, poznatog po skraćenici STEMI, između 2009. i 2012. godine.

Gotovo pola pacijenata bili su pušači, a ostali su bili jednako podijeljeni između bivših pušača i onih koji nikada nisu zapalili cigaretu.

U prosjeku su pušači žrtve srčanog udara bili deceniju mlađi od bivših pušača ili nepušača.

Pokazalo se da su pušači imali trostruko veći rizik za srčani udar od bivših pušača i nepušača zajedno.

Rezultati bi trebalo da zabrinu mlade pušače, naglašava se u studiji i napominje da u smanjenju rizika pomaže i samo smanjenje broja dnevno popušenih cigareta.

Izvor: SRNA