latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:12 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Kvalitetna kontrola hrane u Republici Srpskoj (VIDEO)

Nakon informacije da je u susjednoj Hrvatskoj potvrđeno prisustvo salmonele u hrani, sve češće se građani u Srpskoj pitaju kakvog je kvaliteta hrana koju jedemo.
Kontrola hrane - Foto: RTRS
Kontrola hraneFoto: RTRS

Iz inspekcija tvrde da razloga za bojazan nema. Gradski veterinarski inspektori u saradnji sa republičkim nisu utvrdili prisustvo salmonele niti bilo koju drugu opasnost koja bi bila štetna po zdravlje potrošača.

Iako je kontrola mesa i mesnih prerađevina u Republici Srpskoj višestruka i obavlja se u nekoliko faza, građani su sumnjičavi kada je u pitanju kvalitet hrane koju jedemo. 

Zbog nedostataka u dokumentaciji, nepostojanja odgovarajućeg sertifikata, nepravilnog deklarisanja i transporta Kancelarija za veterinasrtvo BiH u ovoj godini zabranila je uvoz 13 pošiljki mesa i proizvoda od mesa. Nije bilo zabrane uvoza zbog prisustva salmonele. Građani, ipak sumnjičavi.

Za analizu ispravnosti namirnica ovogodišnji budžet gradske inspekcije u Bijeljini je 2.500 maraka.Iako su analize pokazale da su meso i mesne prerađevine kao i mliječni proizvodi ispravni, kupci treba da budu obazrivi gdje kupuju.

"Treba obratiti pažnju na deklaracije, to je ono na čemu mi insistiramo da građani obrate pažnju i ovlaštene laboratorije neće dozvoliti da se takvi proizvodi koji su zaraženi bilo kakvom bakterijom nađu na tržištu", rekao je Ognjen Đuka, vd načelnik Odjeljenja za inspekcije grada Bijeljina.

Kada je riječ o domaćoj proizvodnji svi objekti za klanje, preradu, promet mesa su pod stalnim nadzorom nadležnih veterinara i inspekcija. Kontrola prisustva salmonele regulisana je čak i posebnim programom nadzora.

"Sama činjenica da nalazi prije klanja, prije obrade sirovine ne smiju biti stariji od 15 dana govori zaista da je sistem kontrole dobro postavljen i mi za sada nismo imali nekih većih nepravilnosti niti zabilježenih prijetnji opasnosti po tom pitanju", rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Prema podacima za posljednjih šest mjeseci pregledano je 1.709 pošiljki iz uvoza i 2.765 pošiljki u unutrašnjem prometu mesa i proizvoda od mesa.