latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:40 | Autor: RTRS

Namirnice koje pomažu da izbjegnete nadutost

Ako ste naduti i imate grčeve, umjesto pokušaja eliminisanja uzroka problema probajte da unesete u organizam namirnice koje će vam pomoći da se osjećate bolje.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Gido Mejz, klinički travar, objašnjava da razlog može biti nedostatak važnih namirnica u našoj ishrani i da se zbog toga to može riješiti dodavanjem namirnica koje pomažu u sprečavanju nadutosti i grčeva.

- Snažan miris bilja pomoćiće vam da kontrolišete mučnine, gasove, grčeve, pa čak i sindrom iritabilnog crijeva - kaže Mejz.

Ovo je kratka lista namirnica i bilja koje će vam pomoći da se riješite nevolja sa probavom na prirodan način. A zahvaljujući njihovom uticaju na sve aspekte zdravlja nemojte se iznenaditi ako vam se poboljša metabolizam i koža postane ljepša.

Menta

- Nije slučajno to što je menta i dalje popularna nakon večere - kaže Mejz koji savjetuje čaj od mente (topli ili hladni) koji će pomoći oslobađanju grčeva i otkloniti osjećaj nadutosti.

Đumbir

Korijen đumbira poznat je kao najbolji prirodni lijek za mučninu. Mejz savjetuje da svježe izrendan korijen đumbira dodate u čaj ili toplu vodu.

- Odličan je za putovanja i pomoći će vašoj probavi - kaže Mejz.

Sjeme komorača

Samo mali prstohvat ovih sjemenki ublažiće gasove i nadutost.

Ako patite od hronične nadutosti Mejz savjetuje da koristite ulje ove sjemenke.

Јabukovo sirće

Efekti jabukovog sirćeta su brojni, a jedan od najvećih je to što pomaže suzbijanju problema probave, jer pomaže da želučana kiselina ode tamo gdje i pripada. Mejz objašanjava da je sirće puno zdravih bakterija koje su od suštinskog značaja za ravnotežu stomaka i besprijekornu probavu.

Izvor: Agencije