latinica  ћирилица
28/11/2016 |  10:15 ⇒ 10:17 | Autor: RTRS

Hronična opstruktivna bolest pluća treći uzrok smrtnosti

Hronična opstruktivna bolest pluća je ireverzibilno oboljenje koje zauzima treće mjesto po smrtnosti kod ljudi, rekla je Srni Snežana Kutlešić Stević, specijalista pulmologije i baromedicine iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotovoć" Banjaluka.
Pluća - ilustracija - Foto: Getty Images
Pluća - ilustracijaFoto: Getty Images

Prema njenim riječima, oboljenje se javlja uglavnom kod muškaraca srednje i starije životne dobi, pušača, iako nema pravila. "Prve tegobe koje imaju pacijenti su uglavnom gušenje, nedostatak vazduha i zamaranje pri najmanjem fizičkom naporu", kaže Stevićeva.

Ona je navela da se pacijenti, nažalost, javljaju ljekaru kada je oboljenje u trećem ili četvrtom stadijumu, koji su ozbiljni.

"Kod pušača jutarnje tegobe su uglavnom iskašljavanje i oni nekako žive s tim, a kad se tegobe počnu javljati pri fizičkom naporu tek onda shvate da možda imaju neki problem s plućima", kaže Stevićeva.

Ona smatra da su kod nas pacijenti jako niske zdravstvene svijesti i jer bolest otkriju uglavnom tokom njihovog liječenja u Zavodu zbog neke druge patologije - moždanog udara, operacije kuka ili reumatoloških oboljenja.

Ukoliko se pacijenti jave pravovremeno, oboljenje se dobrom medikamentoznom terapijom može kontrolisati, a kod pacijenata kod kojih je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu rade se gasne analize u krvi da bi se utvrdilo da li bez obzira na terapiju postoji potreba za kiseonikom.

"Određen broj pacijenata mora imati koncentrator kiseonika koji koristi 14-16 časova dnevno. Na zapadu je uobičajno da pacijenti imaju male pokretne koncetratore s kojima normalno obavljaju svoje obaveze, a kod nas su zbog ograničenih sredstava fondova uglavnom u upotrebi stacionarni koncentratori", rekla je Stevićeva.

Ona kaže da se pacijentima koji imaju zamarenje prilikom fizičkih napora preporučuje pulmološka rehabilitacija.

"Јedina smo bolnica u BiH koja sa bavi pulmološkom rehabilitacijom na sveobuhvatan način, odjeljenje radi od prije pet godina, naši terapeuti su edukovani u Njemačkoj", ističe Stevićeva.

Tokom terapije pacijenti imaju trenige disanja, izdržljivosti, mišićne snage uz praćenje parametara, a osim toga, radi se pregled na osteoporozu i razgovor s psihologom s obzirom da je većina pacijenata sklona depresiji. Uz nutricionistu su uključeni i fizijatri i ortopedi.

Kapaciteti odjeljenja ograničeni su na tri kreveta kada je riječ o stacionarnom liječenju, te za 25 pacijenta pri dnevnom liječenju. Potrebe su daleko veće i zbog toga su liste čekanja duge.

Izvor: SRNA